Élő falu, viruló ötletek - Hollókő 2013

2013 Hollókő számára több szempontból is fontos esztendő. A település a 25. évfordulóját ünnepli annak, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága Budapest mellett elsőként vette fel a világörökségi listára. 2013 a megújulás éve Hollókőn: az ékszerdoboz-falu nagy dobásra készül.

Hollókői húsvét

Hagyomány az újításban

Mondhatnánk, hogy a Budapesttől mindössze 90 km-re lévő, Nógrád megyei ékszerdoboz olyan, mint az augusztus huszadikai tűzijáték, a balatoni naplemente vagy a kiselefánt az Budapesti Állatkertben: egyszer mindenkinek látnia kell! De Hollókő több ennél: hazai identitásunk, kultúránk része, mely egyedülálló módon, eredeti állapotában őrződött meg. Hollókő a miénk, hozzánk tartozik. Magyarország egyetlen olyan faluja, mely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Ám nem csak a falukép egyedi. Hollókő hű maradt múltjához, őrizve és hirdetve karakteres, erős palóc hagyományait. A település vezetése és turisztikai szakemberei a hagyományokra alapozva alakítanak ki olyan élménydús, látványos kirándulóhelyszínt, mely nem csak családoknak, baráti társaságoknak jelenthet kiváló úti célt, de képes a külföldi vendégek számára is Magyarország népi kultúrájának egyfajta eszenciáját nyújtani.

Locsolkodás Hollókőn

Női ruha nem marad szárazon

A 2013-as eseménynaptár első és egyik legfontosabb bejegyzése  a hagyományos hollókői Húsvét. A településen ilyenkor előkerülnek a színpompás palóc viseletek és apadnak a kutak: a legények vödrökkel, hagyományos szódásüvegekkel felfegyverkezve indulnak a lányok felvirágoztatására.

A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag jellemzi az eseménysorozatot. A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják.

Hollókő a palóc hagyományok hazája

Fellép a Kerekes Band, a Csík Zenekar, a Balkan Fanatik, a Tükrös és a Tárkány Művek. Idén húsvétkor nem is érdemes    más programon gondolkozni, annyira kereknek és színvonalasnak ígérkeznek a hollókői napok. Ha szeretné átélni a hagyományos, magyar húsvét hangulatát remek ételek-italok és programok mellett, Hollókőn a helye!

Hollókő és a jó palócok egész évben várják  látogatóikat, hagyományőrző és gasztronómiai rendezvényeikkel, helyi specialitásokkal és különleges kedvezményekkel. Jöjjön el ön is, legyen az élmény részese!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!