Kilimandzsáró

Ft-tól/fő 625.000
Időpont: 2020.01.24 - 02.02
Legjobb ár: 625.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2020.01.24 - 02.02
További árak és időpontok

Tartson velünk a Kilimandzsáró utazásra! A kiutazás egyénileg történik. Az utazás időtartama 10 nap / 9 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 625.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Kiutazás:Egyéni
Turnusok: 10 nap / 9 éjszaka
Utazás azonosítója:139709
Kívánságlistára teszem

Túrázz fel Afrika legmagasabb csúcsára, az 5896 méteres Kilimandzsáróra, a hegység legkényelmesebb és legszebb útvonalán! A Marangu ösvényen menedékháztól menedékházig haladunk, így kényelmesen pihenhetünk és az akklimatizációnk is megfelelő lesz. A csomagjainkat teherhordók viszik, az étkezésünkről külön szakács gondoskodik, a szállásaink magashegyi menedékházakban lesznek.

Részletes program

1. nap - Budapest - Amszterdam - Kilimanjaro repülőtér - Arusha

 • Repülés: az általunk ajánlott KLM légitársaság menetrendje szerint kora reggel indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Amszterdamba, majd onnan átszállás után Tanzánia felé folytatjuk a repülést. Az esti órákban szállunk le a Kilimanjaro repülőtéren, ahonnan egyénileg, taxikkal juthatunk el az arushai szállodába.
 • Arusha: a város Tanzánia egyik legfontosabb idegenforgalmi központja, mivel közel fekszik a Kilimandzsáróhoz és több híres nemzeti parkhoz. A szállásunk szállodában lesz a következő két éjszakára.
 • Szállás: szálloda***.

2. nap - Arusha

 • Arusha: ezt a napot Arushában töltjük. Kipihenjük magunkat a túra előtt, ráhangolódunk Afrikára, és megvárjuk a csapat azon tagjait, akik kevésbé kedvező menetrenddel érkeznek Tanzániába. Arusha a turisták számára keveset nyújt, mégis érdemes tenni egy sétát a központban, amely egy tipikus afrikai város képét nyújtja.
 • Kávéültetvény: egy fakultatív program keretében felkereshetünk egy kávéültetvényt, ahol megnézhetjük hol és hogyan termesztik a mindennapi feketénk alapanyagát. Sokat megtudhatunk a kávéfajtákról, a betakarításról és a feldolgozásról, sőt a csésze kávénk elkészítésében mi is segíthetünk. Látogatást teszünk egy faluban, megebédelünk, majd visszautazunk a szállodánkba.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli.

3. nap - Arusha - Marangu Gate (1850 m) - Mandara ház (2700 m)

 • Utazás: ezen a reggelen kezdődik a nagy kaland, a gyalogtúra Afrika csúcsára. A reg­ge­li után elhagyjuk a szállodát és busszal utazunk a Kilimandzsáró lábához. A felszerelésünknek azt a részét, amire a túrán nem lesz szükségünk, a szállodában hagyhatjuk. Körülbelül három óra elteltével ér­ke­zünk a Marangu Kapuhoz, a túra kezdetéhez.
 • Marangu út: a Kilimandzsáró csúcsát 7 útvonalon lehet megközelíteni. Ezek közül 6 gyalogúton nem korlátozzák a résztvevők számát, és csak sátrakban lehet tölteni az éjszakát. Egyetlen útvonalon azonban, a Marangu úton limitált a napi résztvevők száma, az éjszakákat pedig menedékházakban töltik a túrázók. Ez a Kilimandzsáró legkönnyebb és legszebb útvonala, továbbá a legjobb lehetőségeket biztosítja a pihenés és az akklimatizáció számára. A menedékházak rendelkeznek egyszerű mosdókkal, amik jelentősen növelik a túrázók komfortérzetét. A Marangu út menedékházainak korlátozott a befogadóképessége, ezért ezen az útvonalon kevés túrázóval találkozunk, szemben az olcsóbb és csak sátras szálláslehetőséget kínáló többi útvonallal. A legzsúfoltabb ösvény a Machame, ami egyrészt fizikálisan nagyobb kihívás elé állítja a túrázókat, másrészt a zsúfolt sátortáborok környékén nem a legjobbak a higiéniai viszonyok.
 • Marangu Gate: a túra kezdetén a teherhordók átveszik a maxium 10 kg súlyú csomagjainkat, majd a szükséges adminisztráció után nekivágunk a túrának.
 • Gyalogtúra a Mandara menedékházig: az 1850 méteren fekvő Marangu kaputól egy jól kiépített ösvényen indulunk felfelé. Gyönyörű, buja trópusi erdőben túrázunk, közben egy pihenőhelyen elfogyasztjuk a túra kezdetén kapott ,,ebéd-dobozunk" tartalmát. Folytatva a gyaloglást dél­utá­n ér­jük el a 2700 m ma­ga­san ta­lál­ha­tó Mandara me­ne­dék­há­zat, ahol az éj­sza­kát tölt­jük. Táv: 8 km, szint: fel 850 m, me­net­idő: 3-4 óra, a túra nehézsége: (***).
 • Maundi kráter: ha az időjárás engedi, délután egy rövid kirándulásra indulunk. Körülbelül egy óra alatt körbejárjuk a Maundi krá­tert, és közben megpillanthatjuk Afrika harmadik legmagasabb csúcsát, az 5149 méteres Mawenzit. Ezután visszatérünk a Mandara menedékházhoz, ahol megvacsorázunk. A túra nehézsége: (*).
 • Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.

4. nap - Man­dara ház (2700 m) - Horom­bo ház (3700 m)

 • Gyalogtúra a Horombo menedékházhoz: reg­gel ismét átadjuk a felszerelésünk nagyobbik részét a teherhordóknak, míg a kisebbik részét egy hátizsákban magunkal visszük. A 2700 m magasan épült Mandara me­ne­dék­ház­tól indulunk és hamarosan magunk mögött hagyjuk a sűrű trópusi erdőt. Kinyílik előttünk a táj és látványos óriáshangák között vezet az utunk. Most már gyakran feltűnik túránk célja, a Kibo hatalmas vulkáni kúpja, de jól láthatjuk a közelebb fekvő Mawenzit is. Egyre sziklásabb, de jól járható ösvényen túrázunk egészen a 3700 m magasan épült Horombo menedékházig. Táv: 13 km, szint: fel 1000 m, me­net­idő: 5-7 óra, a túra nehézsége: (****).
 • Horombo ház: a Horombo nem egyetlen menedékházat takar, mivel külön épületekben kaptak helyet a hálóhelyiségek, az étkező valamint a vizesblokk. A délutánt pihenéssel vagy a környéken tett sétával tölthetjük. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
 • Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.

5. nap - Horom­bo ház (3700 m) - Mawenzi kunyhó (4530 m) - Horom­bo ház (3700 m)

 • Mawenzi: ezen a reggelen egy akk­li­ma­ti­zá­ci­ós tú­rára indulunk, amely­nek célja, hogy minél jobban segítse a nagy magassághoz való alkalmazkodásunkat. A hatalmas Kilimandzsáró hegység három nagyobb krátere a Kibo (5896 m), a Mawenzi (5149 m) és a Shira (4006 m). A célunk ezek közül a szinte megmászhatatlannak tűnő Mawenzi.
 • Akklimatizációs túra a Mawenzi lábához: a túra során a Horombo ­ház­tól egé­szen 4530 mé­ter magasra, a Mawenzi lábához gyaloglunk. A Horombo ház után nem sokkal elhaladunk a Zeb­ra-szik­lák mel­lett, amik a vul­ká­ni mű­kö­dés hatására vál­tak zeb­ra­csí­kos­sá. 3-4 óra elteltével érkezünk a Mawenzi kunyhóhoz (4530 m), ami egy apró menedék a hegymászók számára az 5149 m ma­gas Hans Meyer csúcs alatt. Megpihenünk és eltöltünk itt egy kis időt, majd visszatúrázunk a Horombo házhoz. Táv: 10 km, szint: fel 830 m, le 830 m, me­net­idő: 5-6 óra, a túra nehézsége: (****).
 • Horombo ház: elfogyasztjuk a késői ebédünket, majd a nap hátralévő része a pihenésé.
 • Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.

6. nap - Horom­bo ház (3700 m) - Kibo ház (4700 m)

 • Gyalogtúra a Kibo menedékházig: reggel folytatjuk a túrát a Kilimandzsáró csúcsa felé. A mai célunk a legmagasabban fekvő menedékház, a 4700 méteren épült Kibo. Szik­lás te­re­pen tú­rá­zunk és nem­so­ká­ra elérjük a Last Water Point ne­vű forrást, ahol va­ló­ban utol­já­ra ve­he­tünk vi­zet a Kibo csú­csa fe­lé. 3-4 óra múl­va elha­la­dunk a Jiwe la Ukoyo szik­la kö­ze­lé­ben, amely he­gyes alak­ja mi­att fon­tos tá­jé­ko­zó­dá­si pont. Amint egyre magasabbra jutunk, teljesen eltűnik a növényzet, és szinte holdbéli tájon túrázunk egyre feljebb. Délután érkezünk a Kibo me­ne­dék­házhoz, ahol a rövid éjszakát töltjük. Táv: 10 km, szint: fel 1000 m, me­net­idő: 5-7 óra, a túra nehézsége: (****).
 • Kibo menedékház: a Kilimandzsáró alaptábora maga a Kibo ház, amely kényelemben és szolgáltatásban lényegesen egy­sze­rűbb a többinél. Ami azonban lényeges számunkra, hogy tiszta, száraz és szélcsendes helyen tudunk pihenni a csúcstúra előtt. Es­te igyek­szünk mi­nél előbb nyu­go­vó­ra tér­ni, hogy ele­get tud­junk alud­ni a más­na­pi ­tú­ra előtt.
 • Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.

7. nap - Kibo ház (4700 m) - Uhuru csúcs (5896 m) - Horom­bo ház (3700 m)

 • Csúcstúra: hos­­szú nap­nak né­zünk elé­be, ami nem sokkal éj­fél után kez­dő­dik. Éjszaka in­du­lunk a Ki­li­man­dzsá­ró csú­csa fe­lé. Elhagy­juk a Kibo ­há­zat (4700 m) és sötétben, fej­lám­pá­ink fé­nyé­ben tú­rá­zunk egy­re fel­jebb. Hosszas gyaloglás után, 5182 méter ma­ga­san elér­jük a Hans Meyer-barlangot, ahol megpihenünk. A tempó a nagy magasság miatt nagyon lassú. Ezután az út me­re­dek­ké vá­lik, miközben egy szer­pen­ti­nen tú­rá­zunk fel­fe­lé a Kibo ol­da­lá­ban. Az utolsó szakasz nem túl kön­­nyű, de ha­ma­ro­san el­ér­jük a krá­ter szé­lét. Meg­pi­he­nünk a Kibo pe­re­mén, az 5680 m ma­gas Gillman's Point csú­cson, ahol ránk köszönt a nap­fel­kel­te. Kitárul előttünk a panoráma és a Nap melegétől felmelegedhetünk. A látvány cso­dá­la­tos: alat­tunk Af­ri­ka, és a kontinens leg­ma­ga­sabb pont­ja sincs már mes­­sze. Be­lát­ha­tunk a Kibo krá­te­ré­be, meg­pil­lant­hat­juk a Ke­le­ti Jég­me­zőt, és há­tunk mö­gött a Mawenzi is tel­jes pom­pá­já­ban tündököl. To­váb­bi 1,5-2 órás tú­rá­val ér­jük el a Ki­li­man­dzsá­ró leg­ma­ga­sabb pont­ját, az 5896 m ma­gas Uhuru csú­csot. Ez­zel meg­ér­kez­tünk Af­ri­ka te­te­jé­re. Megpihenünk és elkészítjük a csúcsfotókat. Táv: 8 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, me­net­idő: összesen 10-11 óra, a túra nehézsége: (*****).
 • Gyalogtúra a Horombo házig: a pihenés után elindulunk vissza a Kibo házhoz. Le­fe­lé már sok­kal gyor­sab­ban ha­la­dunk, érint­jük a Gillman's Pointot, majd hosszan ereszkedve, a déli órákban érkezünk a Kibo me­ne­dék­há­zhoz. Megebédelünk, pihenünk egy keveset, majd folytatjuk a túrát lefelé. Újabb ezer métert ereszkedünk a már jól ismert Horombo házig, ahol az éjszakát töltjük. Táv: 10 km, szint: le 1000 m, me­net­idő: 3-4 óra, a túra nehézsége: (***).
 • Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

8. nap - Horom­bo ház (3700 m) - Mandara ház (2700 m) - Marangu Gate (1850 m) - Arusha

 • Gyalogtúra a Marangu Kapuig: a reg­ge­li után elhagyjuk a Horombo menedékházat és útnak indulunk lefelé. Folyamatosan ereszkedünk a már ismerős úton. El­ha­la­dunk a Mandara ház (2700 m) mel­lett, ahol már eltöltöttünk egy éjszakát, majd a Marangu Kapuhoz (1850 m) ér­ke­zünk. Táv: 20 km, szint: le 1850 m, me­net­idő: 5-6 óra, a túra nehézsége: (***). Megkapjuk a túra teljesítéséért járó oklevelet, majd az egész gyalogtúra végén átadjuk a teherhordóinknak szánt borravalót.
 • Utazás: a túra után autóbusszal Arushába utazunk.
 • Arusha: a már ismert hotelben lesz a szállásunk Arushában. Este felkeressük a kedvenc éttermünket és megünnepeljük a - remélhetőleg sokak számára sikeres - csúcstúrát.
 • Szál­lás: szálloda***; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd.

9. nap - Arusha - repülés Amszterdam felé

 • Arusha: a repülőjárat indulásától függően töltünk még időt Arushában. Napközben felkereshetjük a kézműves piacot, ahol rengeteg árus kínálja portékáit.
 • Repülés: a szállodából taxival, egyénileg utazunk ki a Kilimanjaro repülőtérre, ahonnan az Európába tartó járatunk indul.
 • Étkezés: reggeli.

10. nap - Amszterdam - Budapest

 • Repülés: amszterdami átszállás után folytatjuk a repülést Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre.

Szafari - Hosszabbítás: Manyara Nemzeti Park és a Ngorongoro kráter

 • A Kilimandzsáró túra után megismerkedhetsz Tanzánia két híres természetvédelmi területével.
 • A kétnapos hosszabbítás ára: 190.000 Ft, az előleg 80.000 Ft.
 • A program ára tartalmazza az utazást terepjárókkal, a szállást lodge-ban (kétágyas szobákban), az étkezést, a nemzeti parkok belépőjét, valamint 5 résztvevő felett Irodánk túravezető díját.
 • A program ára nem tartalmazza a biztosítást és a kötelezően fizetendő borravaló összegét.

9. nap - Arusha - Manyara Nemzeti Park

 • Manyara-tó Nemzeti Park: a kétnapos szafari első reggelén terepjárókkal hagyjuk el Arushát. A Manyara-tó Nemzeti Parkba utazunk, amely a Nagy Hasadék-völgyben fekszik. A 325 négyzetkilométeres park egyharmada szárazföld, a többit a tó felszíne teszi ki. Mielo?tt 1960-ban nemzeti parkká nyilvánították a területet, felkapott vadászparadicsom volt, amiro?l még Hemingway is megemlékezett. A park páratlan fekvése sok látogatónak meglepetést okoz, mivel buja erdo? határolja a tó kék vizét. A Manyara Nemzeti Park főleg a gazdag madárvilágáról, különösen a rengeteg rózsaszín flamingókról nevezetes, de nagy számban élnek a vidéken vízilovak, elefántok és zsiráfok is. Némi szerencsével oroszlánokat is láthatunk, amik errefelé a fákon szeretnek tanyázni.
 • Bougainvillea Safari Lodge: a szafari után egy hangulatos lodge-ben, azaz egy afrikai stílusú, különálló épületekből álló szállodában lesz a szállásunk.
 • Szál­lás: lodge; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.

10. nap - Ngorongoro kráter - Arusha - Kilimanjaro repülőtér - repülés Amszterdam felé

 • Ngorongoro kráter: a reggeli után elhagyjuk a szállásunkat és a közeli Ngorongoro kráterhez utazunk, amely nem csak Tanzánia és Kelet-Afrika, hanem a világ egyik leghíresebb természetvédelmi területe. Sokak szerint Afrikában a Ngorongoro a legjobb helyszín a vadon élő állatvilág tanulmányozására, ugyanis nagy számban élnek itt olyan állatok, amik megpillantásához máshol hatalmas szerencse kell. A kráter egy óriási tu?zhányó beszakadásával érte el mai nagyságát. Jelenleg ez a világ legnagyobb, mintegy 20 kilométer átméro?ju? kalderája. A kráter pereméről a terepjárókkal leereszkedünk a kráter mélyére, ahol nagyon sok állatot láthatunk. Többek között elefántokat, bivalyokat, gazellákat, zebrákat, gnúkat, megannyi növényevo? állatot és jó eséllyel oroszlánokat is fotózhatunk. A Ngorongoro fo?leg az oroszlánokról híres, amik megpillantásához egész Kelet-Afrikában itt a legjobbak az esélyek. A piknik ebédünket egy árnyas fákkal övezett pihenőhelyen fogyasztjuk el, majd elhagyjuk a Ngorongoro vidékét.
 • Utazás: a szafari után visszautazunk Arushába, ahol a repülés előtt még lezuhanyozhatunk egy szállodai szobában.
 • Repülés: a késő esti, a Kilimanjaro repülőtérről induló KLM járattal a legcélszerűbb hazaindulni.
 • Étkezés: reggeli, csomagolt ebéd.

11. nap - Amszterdam - Budapest

 • Repülés: amszterdami átszállás után folytatjuk a repülést Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre.

Zanzibár - Hosszabbítás Zanzibáron

 • Hosszabbítás Zanzibáron: a Kilimandzsáró vagy a szafari után az Indiai-óceán fehér homokos partján pihenheted ki magad. Arushából repülővel juthatsz el Zanzibárra, majd a helyi partnerünk segítségével a sziget északi részén fekvő Nungwi üdülőfaluba. Az általunk ajánlott szálloda Zanzibár legszebb fehér homokos tengerpartja mellett épült, amely a világ toplistás strandjai között is megállja a helyét. A hotelben könnyen megszervezhető egy fakultatív sznorkeltúra, búvárkodás, fűszerültetvény-látogatás vagy akár egy városnézés Zanzibár központjában, Stone Town-ban. Egy kétszemélyes szoba ára reggelivel és vacsorával éjszakánként: 45.000 Ft-tól indul. Kérésre pontos árakat küldünk.

Fotók: Endrész György, Nádai László

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
 • A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

Repülőjegy

 • Ennél az utazásnál egyéni repülőjegyeket foglalunk a résztvevők számára. A jegyeket akkor foglaljuk le, amikor összeállt az induláshoz szükséges minimum létszám, és garantált az indulás. A foglalást követő 1-2 napon belül a repülőjegyeket ki kell fizetni.

A gyalogtúra nehézsége

 • Komoly gyalogtúrára kell számítani, ennek ellenére nem hegymászókat várunk, hanem tapasztalt túrázókat. Olyanoknak ajánljuk a Kilimandzsáró gyalogtúrát, akik túráztak már magashegységben és időnként állóképességet igénylő sportot űznek (futás, úszás, kerékpározás, stb.). 
 • A túra első három napjának nehézsége nem különösen nagy. A napi ezer méteres szintemelkedéseket könnyen teljesíthetjük. A felszerelésünket teherhordók viszik, ami jelentősen javítja a teljesítményünket. A hat napos túra kétségkívül legnehezebb napja az ötödik, amikor 1200 m szintemelkedést kell leküzdenünk, méghozzá nagy magasságban. Az Uhuru csúcs elérése után pedig 2200 métert ereszkedünk a szállásunkig. A nehézséget a nagy magasság és az emiatt kevés oxigén jelenti. Mindezek ellenére elmondható, hogy ha valaki aktív életmódot követ, rendszeresen túrázik, sportol, akkor nyugodtan elindulhat a túrán. Ha valaki az átlagtól jobb kondicióval rendelkezik, és kellőképpen elszánt, nagy valószínűséggel eléri a csúcsot.
 • Az utazás előtt esetleg ajánlott edzésekkel fizikálisan felkészülni a gyalogtúrára. Mivel a teljes útvonal nem körtúra, ezért akik esetleg útközben elfáradtak vagy kimerültek, egy közbülső szálláson maradhatnak. Az Uhuru csúcsra nem ,,kötelező" felmenni, az előtte/alatta található Gillman's Point (5680 m) is kitűnő cél lehet. Aki viszont innen nem szeretne tovább túrázni a Kibo csúcsra, rögtön vissza kell fordulnia és lejjebb ereszkedni. 
 • A túrához semmilyen hegymászótechnikára vagy eszközre nincs szükség. Ha valaki nem túlzottan tapasztalt, de kellőképpen lelkes, fel tud készülni a túrára. Jelentősen növeli a csúcsrajutás esélyeit a gyalogtúra útvonalába iktatott akklimatizációs nap, amely abban segít, hogy jobban alkalmazkodjunk a nagy magassághoz.
 • A túra során lényeges a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztonság, továbbá a tériszonytól és szédüléstől való mentesség. Kizáró ok bármilyen mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

A túra körülményei

 • A túrán a felszerelésünket teherhordók viszik. Fontos információ, hogy a teherhordók maximum 10 kg súlyú csomagokat vesznek csak át minden résztvevőtől. A túrákra egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinnünk, benne tartalék meleg ruhával, az ivóvízzel, az ebédcsomaggal és a személyes dolgainkkal.
 • A túra során napi háromszori étkezést biztosít számunkra a csoportunk saját szakácsa. Reggelizni és vacsorázni a menedékházaknál fogunk, ebédelni - az akklimatizációs nap kivételével - útközben. Az útközben elfogyasztott ebéd csomagolt ebédet jelent, amit reggel egy dobozban kapunk meg.

Akklimatizáció

 • A túra nem elsősorban a napi távolságoktól és szintemelkedésektől nehéz, hanem a nagy tengerszint feletti magasság miatt. Ezért iktatunk be útközben egy akklimatizációs napot, amely jelentősen növeli a csúcsra jutás esélyeit.
 • Ahogy egyre feljebb jutunk, egyre jobban csökken a fizikális teljesítőképességünk, és érezhetjük a kezdődő enyhe hegyibetegség tüneteit. Mindez fejfájással kezdődik, majd étvágytalansággal és alvási nehézségekkel folytatódhat.
 • Fontos tudni, hogy a magassághoz való alkalmazkodás nem erőnlét, hanem egyéni adottság kérdése. Sok erős és tapasztalt túrázó kevésbé viseli jól a magasságot, mint a szinte először túrázó kezdő. Hogy ki hogyan reagál a magasságra, az lényegében csak a helyszínen derül ki.
 • A túrára kitartást igénylő sportokkal célszerű készülni. Ajánljuk a rendszeres túrázást, a futást, a kerékpározást, a spinninget vagy az úszást.

Kon­zul­tá­ció

 • Amennyiben szeretnél konzultálni a túravezetőnkkel, kérd az elérhetőségét az irodánktól!

Szükséges felszerelés

 • Öltözet: ké­nyel­mes és vízálló tú­ra­ba­kancs, stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, jó minőségű és lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, vastagabb és vékonyabb polárfelsők, sap­ka, kesz­tyű, alsó és felső aláöltözet, kendő vagy baseball sapka napszúrás és leégés ellen, vékonyabb pehelykabát, tartalék túracipő. A ruházat összeállításánál vedd figyelembe, hogy a csúcson akár -10 °C és erős szél is előfordulhat. A meleg kesztyű fontosságára külön felhívjuk a figyelmed; két párat hozz, amit egymásra is fel tudsz húzni.
 • Túrafelszerelés: egy erős és vízhatlan anyag­ból ké­szült sport­tás­ka a gya­log­tú­rás fel­sze­re­lé­sünk­nek (amit a te­her­hor­dók visz­nek), egy kisméretű há­ti­zsák (amiben mi ma­gunk vis­­szük a sze­mé­lyes dol­ga­in­kat), egy másik sporttáska vagy bőrönd (annak a felszerelésnek, amit a gyalogtúra idején az arushai szállodában hagyunk), me­leg há­ló­zsák, amelynek a komfort értéke legalább -5 ­°C-os, 1,5 literes ku­lacs, fej­lám­pa, zseb­kés, UV-szűrős nap­szem­üveg, fény­vé­dő krém, túrabot. Cél­sze­rű gon­dos­kod­ni a nagy cso­mag­ban lé­vő fel­sze­re­lé­sünk eső el­le­ni vé­del­mé­ről, mi­vel a te­her­hor­dók nem so­kat tud­nak ten­ni eső ese­tén a fel­sze­re­lé­sünk szá­ra­zon tar­tá­sa ér­de­ké­ben. Leg­jobb min­dent nejlon­ba cso­ma­gol­ni a sport­tás­kán be­lül. Felesleges nagy hátizsákba pakolnunk a felszerelésünket, mivel mi magunk nem fogjuk azt cipelni, a teherhordók pedig más módszerrel viszik a terheket. Minden szempontból sokkal praktikusabb egy erős anyagból készült sporttáska. Bőröndöt hozni a gyalogtúrára szigorúan tilos!
 • Mi­vel a gya­log­tú­ra alatt kor­lá­to­zot­tak a tisz­tál­ko­dá­si le­he­tő­sé­gek, ezért célszerű ned­ves tör­lő­ken­dőket magunkkal vinni.
 • A tanzániai hatóságok 2019. június 1-től szigorúan tiltják a műanyag nejlonzacskók és PET-palackok bevitelét és használatát az országban. Ez érvényes a visszazárható műanyag zacskókra is, illetve minden olyan nejlonzacskóra, amit a feladott- vagy kézipoggyászunkba teszünk vagy átszálláskor a repülőtéri üzletekben kapunk. A büntetés magas pénzbírságot jelent, a legszigorúbb szankció akár két év börtön is lehet. A csomagoláshoz használj textil csomagolótasakokat, az ivóvízhez pedig újratölthető ivópalackot!

Szállások

 • Arushában egy háromcsillagos szállodában töltünk el összesen 3 éjszakát a gyalogtúra előtt és után. A kétágyas szobákhoz saját fürdő tartozik.
 • A gyalogtúra során hegyi menedékházakban alszunk, amelyek puritának és csak a legszükségesebb feltételeknek felelnek meg. De tiszták és alkalmasak a nyugodt pihenésre.
 • A Mandara és Horombo házak szobái 4-6 személyesek, de vannak 10-20 fős hálótermek is. A csoport méretétől és a szállások foglaltságától függően kapjuk meg a kisebb vagy a nagyobb szobákat. A Kibo házban 12 fős hálóteremben tudunk aludni. A legtöbb menedékházban emeletes ágyakat találunk. Zuhanyozási lehetőség csak a Horombo háznál biztosított, ahol összesen 3 éjszakát töltünk; a zuhanyzókban azonban csak hideg vízre számíthatunk. Minden menedékház rendelkezik kulturált mosdókkal és vécékkel. Amennyiben nem vagy jó alvó, a menedékházakban töltött éjszakákra célszerű füldugóval készülni.
 • A menedékházakban nincs fűtés és konnektor, villanyvilágítás azonban van. Általában jellemző, hogy az egyre feljebb lévő menedékházak egyre egyszerűbbek.
 • Megjegyezzük, hogy ezek a menedékházak jelentik a legjobb szálláslehetőségeket a Kilimandzsárón, rajtuk kívül csak vadkempingezni lehet más útvonalakon.
 • A szafari hosszabbítás során egy afrikai stílusú lodge-ban, kétágyas szobákban lesz a szállásunk.

Étkezés és ivóvíz

 • Az utazás részvételi költsége a gyalogtúra alatt teljes ellátást, Arushában pedig reggelit tartalmaz. Az étkezések felsorolása a részletes programban olvasható.
 • Arushában éttermekben tudunk ebédelni és vacsorázni, nem túlságosan drágán.
 • A gyalogtúrán az ebéd a legtöbb esetben csomagolt ebéd lesz, amit reggel kapunk meg egy dobozban, és magunkkal tudunk vinni a túrára. Az ételek ízletesek és táplálóak; célszerű azonban a túrára némi élelmet itthonról kivinnünk. Főleg azon a napon legyen nálunk tartalék élelmiszer, amelyiken a csúcsot érjük el. Ez a nap hosszú és fárasztó, ezért jól jöhet néhány csokoládé- vagy energiaszelet, szőlőcukor vagy müzliszelet.
 • A túra során az ivóvizet a szakácsunktól kapjuk. Emiatt mindenképpen szükségünk lesz egy 1,5 literes kulacsra, vagy több kisebbre, amikben összesen 1,5 liter ivóvizet tudunk magunkkal vinni. A Kilimandzsáró Nemzeti Park szabályai tiltják a PET palackok bevitelét, ezért mindenképp itthonról vigyünk magunkkal megfelelő fém vagy műanyag túra-kulacsot.
 • A Kilimandzsárón kívül kizárólag palackozott ivóvíz fogyasztását javasoljuk, amely sok helyen kapható.

Időjárás

 • A Kilimandzsárón való túrázás legideálisabb időszaka a január és február hónapok. A túra kezdetén akár 30 °C-os melegre is számíthatunk, 2-3000 m körüli magasságban azonban már csak 15-18 °C valószínű. Éjszaka 5-10 °C-ra hűl le a levegő. A leghidegebb a 4700 m magasan lévő Kibo menedékház környékén lesz, ahol fagypont alatt is lehet a levegő hőmérséklete. Ebből a házból még éjszaka indulunk el az Uhuru csúcsra; ekkor a túra során elképzelhető akár -10 °C is. Szél előfordulhat, amely a kitett helyeken jelentősen hűtheti szervezetünket.
 • Tartós esőzések nem valószínűek, de a magashegyi időjárásnak megfelelően délutánonként előfordulhatnak rövidebb esők. 
 • Arushában napközben 26-30 °C, este 18-22 °C várható.
 • Ezeken az oldalakon ellenőrizheted Arusha, az Uhuru csúcs, a Ngorongoro kráter és Zanzibár aktuális időjárását.

Időeltolódás

 • + 2 óra.

Kommunikáció

 • Az angol nyelvet mindenhol használhatjuk.
 • A Kilimandzsárón a mobiltérerő csak igen korlátozottan érhető el.
 • Az arushai szállodában wifin keresztül érhetjük el az internetet. 

Vízum Tanzániába

 • Tanzániába magyar állampolgárok számára vízum szükséges, amelyet érkezéskor, a repülőtéren vásárolhatunk meg. A vízum ára 50 USD. A vízumhoz útlevél szükséges, ami a hazaérkezéstől számítva, még további legalább 6 hónapig érvényes. Az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak.

Egészségügy

 • Malária: Arusha és a Kilimandzsáró magasabb vidékei alacsony kockázatot jelentenek a malária szempontjából, de ennek ellenére érdemes védekeznünk gyógyszeresen a betegség ellen. A leghatásosabb gyógyszert, a Malaront a háziorvos írhatja fel receptre és a gyógyszertárakban megrendelésre kapható. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gyógyszer szedése előtt mindenképp konzultálj a háziorvosoddal.
 • Sárgaláz: Tanzániába kötelező a sárgaláz elleni védőoltás; e nélkül nem léphetünk az ország területére. Az oltásról szóló igazolást, az oltási könyvet magunkkal kell vinnünk. Ez ugyanolyan fontos, mint az útlevél. Sárgaláz elleni oltást kizárólag Budapesten, a Nemzetközi oltóközpontban kaphatunk. 
 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • A nagy magasság miatt a fe­jünk min­den bi­zon­­nyal né­ha fáj­ni fog, ezért mindenképpen legyen nálunk akár többféle fáj­da­lom­csil­la­pí­tó (Quare­lin, Panadol, stb.).
 • Az irodánk túravezetője elsősegélynyújtásban tud segíteni; gyógyszereket nem tud biztosítani a résztvevőknek.
 • Ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz. 
 • A biztonság kedvéért utazás előtt (minél hamarabb) konzultálj a Nemzetközi Oltóközpont munkatársaival, vagy a megyei ÁNTSZ szak­em­be­re­i­vel, illetve a háziorvosoddal. 
 • Érdemes ellátogatni az utazaselott.hu honlapra is.

Elektromos áram

 • Tanzániában az európaitól eltérő elektromos csatlakozó van használatban. Célszerű már itthonról magunkkal vinni megfelelő átalakítót.
 • A gyalogtúra idején nélkülöznünk kell az elektromos áramot. 

Va­lu­ta

 • Nagyon lényeges, hogy kizárólag amerikai dollárt vigyünk magunkkal, és olyan bankjegyeket, amik 2002. utáni kiadásúak, valamint kis címletűek (1, 2, 5, 10 és 20 címletek). A régebbi bankjegyeket sehol sem fogadják el Tanzániában, a nagy címletekből (50, 100) pedig nem tudnak visszaadni.
 • Tanzániában a tanzániai shilling (TSH) a hivatalos fizetőeszköz. 1 Ft = kb. 7,5 shilling. Turisták azonban főleg dollárral fizethetnek az országban. Eurót ne vigyünk az utazásra!
 • A kártyás fizetést és ATM-ek használatát nem javasoljuk.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 200-250 USD + a helyben fizetendő költségek.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Tanzániai vízum: 50 USD
 • Repülőtéri transzfer taxival: egy út kb. 50 USD
 • Arusha, kávéültetvény látogatás: 155 USD
 • Borravaló a Kilimandzsáró túrán a teherhordóknak, minden utastól: 150-200 USD
 • Helyszínen fizetendő, nemzetközi repülőtéri illeték: 25 USD
 • Helyszínen fizetendő, repülőtéri biztonsági díj: 8 USD (nem minden esetben kérik)
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

 • Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.
 • Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Csomagolás a gyalogtúrára

 • A gyalogtúrán két csomagunk lesz. Egy maximum 10 kg súlyú sporttáska, amelynek strapabírónak és vízállónak kell lennie. Mivel ezt teherhordók hozzák utánunk, ezért szigorúan tilos bőröndöt hozni a túrára. 
 • A túrás felszerelésünk kisebbik részét egy hátizsákban visszük magunkkal. Azt a felszerelésünket pedig, amire nem lesz szükségünk a túra során, Arushában, a hotelben hagyjuk; erre a célra megfelel egy másik sporttáska vagy akár egy bőrönd. 

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Az utazásunk kalandtúra, amely Afrika távoli, ritkán lakott részeire vezet. A közlekedési eszközök és a szállások alacsonyabb színvonalúak, mint Európában. A szállásokon előfordulhat, hogy az utasaink kis mértékben eltérő elhelyezést kapnak.
 • Az időjárás, a politikai helyzet, és a közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Különösen zord időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy ilyen jellegű döntés Irodánk túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • Amennyiben egy résztvevő erőnléte meg sem közelíti a csoport erőnlétének átlagát, és ezzel már veszélyezteti a saját és a csoport időbeosztását és/vagy biztonságát, úgy Irodánk túravezetője a helyszínen eltanácsolhatja a túrától.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 16-55 év. 
x Kilimandzsáró

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal Arusha és a Kilimandzsáró között.
 • 3 éjszaka szállást Arushában, háromcsillagos szállodában, kétágyas szobákban.
 • 5 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúra során.
 • 8 reggelit, 6 ebédet és 5 vacsorát.
 • A teherhordást a Kilimandzsárón.
 • A Kilimandzsáró Nemzeti Park belépőjét.
 • A helyi sofőrök és túravezetők díjait.
 • Irodánk túravezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
 • A repülőtéri transzfereket.
 • A további étkezéseket és az italokat.
 • A tanzániai vízum árát.
 • A szafari illetve a Zanzibár hosszabbítást.
 • A borravalókat és személyes kiadásokat.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.
Szállás neve: Kilimandzsáró

Kilimandzsáró utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:

Nem foglalható

Foglalható dátum

Akciós ajánlat

Legjobb ár

2
3
3
4
PDF ↓ Lefoglalom
5
5


Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal Arusha és a Kilimandzsáró között.
 • 3 éjszaka szállást Arushában, háromcsillagos szállodában, kétágyas szobákban.
 • 5 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúra során.
 • 8 reggelit, 6 ebédet és 5 vacsorát.
 • A teherhordást a Kilimandzsárón.
 • A Kilimandzsáró Nemzeti Park belépőjét.
 • A helyi sofőrök és túravezetők díjait.
 • Irodánk túravezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
 • A repülőtéri transzfereket.
 • A további étkezéseket és az italokat.
 • A tanzániai vízum árát.
 • A szafari illetve a Zanzibár hosszabbítást.
 • A borravalókat és személyes kiadásokat.
 • A poggyász- és balesetbiztosítást.

leírásánál jelzett szolgáltatások

* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Küldés e-mailben
Kilimandzsáró

Kilimandzsáró

Tanzánia, Mount Meru

Útazonosító: 139709

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Kilimandzsáró

Kilimandzsáró

Tanzánia, Mount Meru

Útazonosító: 139709

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!