Találatok szűrése (37)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Vista tipp
Lista nézet Táblázatos nézet

Sörfesztivál, szakmai kiállítások, középkori katedrálisok - csak néhány Németország attrakciói közül. Találunk itt elegáns nagyvárosokat, részt vehetünk aratási fesztiválokon és kulturális értékekben, természeti látnivalókban sincs hiány. Érdemes akár egy-két tartomány bejárását megcélozni, mert Németország turisztikailag elég nagy falat. Nálunk a német nagyvárosok vannak inkább a köztudatban, s ezért érdemes felhívnunk a figyelmet arra, hogy különleges és érdekes élményeket tán inkább nyújtanak a csodálatosan felújított kisvárosok bájos házaikkal, a természeti környezet által átölelt fogadók, kastélyszállók. A magyar turistákkal a németek többnyire rokonszenvesen bánnak, hiszen legtöbbjük járt már nálunk.


Országnév: Németország

Népesség: 80 275 000 fő

Kiterjedés: 357 733 km2

Főváros: Berlin

Lakosság: német (91%), külföldi (8,9%), szorb (vend) és dán (0,1%).

Hivatalos nyelv: német.

Vallás: protestáns (44,3%), római katolikus (35,1%)

Időeltolódás: nincs.

Pénznem: EURO. 1 EUR = 100 cent. Nemzetközi hitelkártyák széles körben elfogadottak. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.

Vízum: vízum nem szükséges. Az útlevélnek a beutazástól számított további 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Az új típusú, kártyás személyi igazolványt szintén elfogadják.
Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs.

Időjárás: Jó időre számíthatunk május és október között. Az ősz nagyon kellemes nyaralást ígér. A tél csapadékos, főként délen, de a hó a hegyvidékek kivételével nem marad meg sokáig.

Étkezés

Igazi "húst krumplival" kedvelő ország, bár kezdenek elterjedni a vegetáriánus ételeket készítő éttermek. A reggeli náluk is igen bőséges: zsemle, sonka, sajt, felvágott, kávé és tea. Az ebéd a főétkezés, a vacsora könnyebb, bár így is jelenthet kolbászt szafttal.
Nemzeti italuk a sör. Októberben meglátogathatjuk Münchenben a sörfesztivált.
A folyamatos technikai fejlődés és modernizáció ellenére a németek ragaszkodnak hagyományaikhoz, s gondosan őrzik, életben tartják azokat.

Közlekedés

Amennyiben Ön saját gépkocsival utazik Németországba, feltétlenül győződjön meg arról, hogy a gépkocsi műszaki állapota, biztosítása rendben van-e. A Németországban is érvényes kötelező biztosítással nem rendelkező, vagy műszaki állapota miatt a közlekedésre veszélyes jármű Németországba nem léphet be, ha mégis belépett, az országon belül a vezető kötelezhető a gépkocsi saját költségen történő javíttatására vagy akár meg is tilthatják a gépjármű további használatát Németországban.
Az ország legfontosabb repülőterei Frankfurtban, Münchenben és Berlinben találhatóak. A londoni Heathrow után Európa legforgalmasabb repülőtere a frankfurti. Németországba eljuthatunk busszal is és vonattal is. Magyarországról autóval is nekivághatunk az útnak.
Kiépített belföldi légi közlekedéssel rendelkezik az ország.


Történelem

Németország történelme visszanyúlik abba az időkbe, mikor a Neandervölgyi ősember csontvázát megtalálták a Düsseldorf melletti Neander-völgyben. Szinte valamennyi nagy európai uralkodóház visszavezetheti nyomait Németországba. Erős ellenállással találták magukat szembe a római légiók (a Krisztus előtti 50-től az 5. évszázadig), a frank hódító, Charlemagne (egészen a 9. évszázadig), és Ottó a Nagy Szent Római Birodalom vezére (a 10. század végén). Mire a Bécsben uralkodó Habsburg ház átvette az uralmat a 13. században, az ország a vidéki nemesek által vezetett, németül beszélő államok halmaza lett.

A Habsburgok küzdelme egészen a Harmincéves Háborúig (1618-48) tartott, melyet az állandó vallási és nacionalista konfliktusok váltottak ki. Európa vergődése 1517-ben kezdődött, amikor Luther kiszegezte a wittenbergi temploma ajtajára 95 pontból álló javaslatát az egyház megreformálására. Véres öldöklés után sikerült biztosítani mind a protestánsok mind a katolikusok jogait. Németország eközben elveszette népessége egyharmadát. A helyi hercegek teljes függetlenséggel bírtak több, mint 300 megyében, mely megkönnyítette Napóleon dolgát a 19. század elején. A franciáknak soha nem sikerült legyőzni Poroszországot, amely a német ellenállás központjává vált. A poroszok voltak azok, akik azt az 1813-as háborút vezették, mely véget vetett Napóleon Németországgal kapcsolatos vágyainak a lipcsei döntő jelentőségű csatában. 1866-ban Bismarck Ottó, Poroszország kancellárja, bekebelezte Németország nagy részét, mely megerősítette helyzetét, mint Európa legnagyobb hatalma. Németország 1871-ben végleges győzelmet aratott Franciaország felett. I. Wilhelm porosz királyt császárrá nevezték ki és az egyesült Németország első ízben lett világhatalom. II. Wilhelm, aki Németországot bevezette az I. Világháborúba, 1890-ben bocsátotta el Bismarckot, mikor Hollandia elfoglalása után rá kellett jönnie, hogy a bevonulás nem ért véget a parádékkal. Németországnak harcolnia kellett a polgári engedetlenséggel és olyan megalázó békét kellett kötnie, mely a Weimari Köztársaság létrejöttét eredményezte. Ekkor lépett színre Adolf Hitler, aki képes volt az általános elégedetlenséget őrületté változtatni. 1933-ban Német Nemzeti Szocialista (vagy Náci) Pártja átvette a Németország feletti végleges hatalmat. A szélsőséges katonai költekezés és a határkiigazítás utat engedett a közvetlen agressziónak, a II. Világháborúnak és a Holocaust rémületének. Még a németeket is meglepte kezdeti invázióiknak sikere, de a súlyos veszteségek 1943-ra megteremtették az alapját az 1945-ös feltétel nélküli kapitulációnak.
A háború utáni Németországot felosztották a Szövetségesek, Nagy-Britannia, Franciaország és az USA között, amely az ország nyugati részének a Német Szövetségi Köztársasággá történő konszolidációjához vezetett, illetve a szovjet zónára, ahol létrejött a kommunista Német Demokratikus Köztársaság. A felosztás ezen formája Berlinben is megismétlődött. Nyugat-Németország jelentős segítséget kapott amerikai tőke formájában, sok munkaerőt vonzva a keleti rész nyomorúságos területeiről, amikor egy hirtelen ötlet alapján felépítettek egy falat Nyugat Berlin körül és a határ többi részén. A Hidegháború fészke Berlinben volt. A következő 25 évben Nyugat-Németország a világ egyik legvirágzóbb nemzetévé vált, miközben ennek kommunista társa szenvedett. A kommunizmus kelet-európai összeomlása a berlini fal euforikus ledöntését eredményezte 1989-ben.


Elektromosság: 220 V.


Ünnepek, rendezvények:

Az aratási ünnepségtől az operagálákig, a németek mindent kihasználnak, hogy ünnepelhessenek. A téli fesztivál több helyszínen van jelen: Cologne, München, Mainz. Néhány város csupán egy-egy zeneszerzőt ünnepel, gondoljunk csak a Türingiai Bach Fesztiválra márciusban, vagy a Bayreuthi Wagner Fesztiválra júliusban. Rendkívül népszerűek a Jazz Fesztiválok: márciusban Frankfurtban, áprilisban Stuttgartban, októberben Berlinben. Októberben érdemes ellátogatni a Müncheni Sörfesztiválra.
A karácsony vásár igazán hangulatos, különösképp Münchenben, Nürnbergben, Essenben és Heidelbergben.


Sportolási lehetőségek

A kerékpározás feltételei kitűnőek, a nyugati országrészben nagyon sok városban találunk kerékpárutat.
A Feketeerdőben jelzett útvonalak ösztönzik a kirándulókat egy-egy hosszabb túrára.
Télen síelők népesítik bel a térséget. A folyók és tavak az evezés, hajókázás, szörfözés és vitorlázás szerelmeseit hívogatják.


Főbb látnivalók

 

 • Berlin
  Németország szíve. Csodás múzeumaival, színházaival, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetőséget biztosít az ide látogatóknak.

 

 • München
  Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk. Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja. Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort. A sörfőzés hagyománya mintegy 600 évre tekint vissza a városban. Ez a tevékenység München életében - különösen a gasztronómiában - meghatározó. Hazánkban leginkább az Oktoberfest ismert, mint a sör ünnepe, holott a bajorok egész évben találnak alkalmat a habzó nedű fogyasztására. Gondoljunk csak a márciusi Starkbierzeit-re, a májusi Maybock vagy a nyáron megrendezésre kerülő Biergartenzeit nevű fesztiválra. A sört minden esetben egyliteres korsókban szolgálják fel, hozzá sósperecet (Brezen), retket (Radi) és sült marhahúst baconnel (Leberkäs) kínálnak. Számítsunk arra, hogy a turisták az Oktoberfest idején ellepik a várost. Aki nem szeretne lekésni az idei "szezonzáró" mulatságot, annak a megfelelő szálláshelyről is időben (legkésőbb 1 hónappal indulás előtt!) kell gondoskodnia. Van, akinek a város neve hallatán kizárólag a sör és a sörfesztivál jut eszébe, holott sok minden más is van itt: világszínvonalú múzeumok és fantasztikus paloták váltják egymást, és persze a belvárosban is hosszan lehet nézelődni. A Marienplatz, a Königsplatz, a Residenz vagy az Olympia Park mind számtalan érdekességet nyújt. München, szemben a közhiedelemmel, igazi multikulturális város, hiszen lakosainak egyötöde külföldi. Érdemes felfedezni!

 

 • Frankfurt am Main
  A nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Művészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bővelkedik a város. Helyi specialitás az Ebbelwei, az erős almabor. Egy órányira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pubjaival.

 

 • Heidelberg
  Az évszázados, híres egyetemváros gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt.

 

 • Lübeck
  Németország legészakibb fekvésű városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitűnő helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. A marionett színházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangja a bombázások idején lezuhant, melynek darabjait a lakosok otthagyták a következő felirattal: " A háború és az erőszak ellen."

 

További érdekességek és hasznos információk:

Németország - Útikritika

Berlin - Útikritika

Bréma - Útikritika

Düsseldorf - Útikritika

Drezda - Útikritika

Hamburg - Útikritika

Hannover - Útikritika

Köln - Útikritika

Kiel - Útikritika

Lübeck - Útikritika

Magdeburg - Útikritika

München - Útikritika

Nürnberg - Útikritika

Rajna-vidék - Útikritika

Stuttgart - Útikritika

 

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Berlin
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 13°
 • 19°
 • 22°
 • 24°
 • 23°
 • 19°
 • 14°
 • -2°
 • -2°
 • 13°
 • 14°
 • 14°
 • 11°
 • -1°
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • 1
 • 2
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 7
 • 6
 • 5
 • 3
 • 1
 • 1
 • 11
 • 9
 • 8
 • 9
 • 9
 • 9
 • 11
 • 9
 • 8
 • 9
 • 10
 • 9
 • 42
 • 33
 • 41
 • 37
 • 54
 • 69
 • 56
 • 58
 • 45
 • 37
 • 44
 • 55

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Németországi desztinációk

Bajorország Mannheim Türingia Alsó-Szászország
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!