Koronavírus-helyzet: beutazási szabályok 2021-ben

A járványhelyzet 2021-ben is megköveteli a belépési korlátozásokat itthon és külföldi országokban is. A magyar kormány álláspontja szerint külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. A külföldről hazatérő magyaroknak 10 napig karanténba kell vonulniuk, ezt pedig csak úgy lehet kiváltani, ha 5 nap különbséggel 2 negatív tesztet fel tud mutatni valaki. A hazatérők koronavírus-tesztje továbbra is önköltséges. Elhagyni az országot lehet. Külföldi utazás után mindenkire vonatkozik a kötelező karantén vagy a két negatív teszt. Először nézzük meg, mi a helyzet a szomszédban és a többi európai országban a magyar állampolgárok beutazása szempontjából, majd vessünk pillantást távolabbi tájak szabályaira is.

Photo by Dominik Lange on Unsplash

Európa
Ausztria

A beutazási szabályokat módosító új rendelet szerint 2020. december 19-től Ausztriába korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül) a következő országokból lehet beutazni: Ausztrália, Finnország, Írország, Izland, Japán, Új-Zéland, Norvégia, Dél-Korea, Uruguay, Vatikán. 

 

Más országokból történő beutazások esetén minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulni, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Ez érvényes a Magyarországról beutazó személyekre is. Az Ausztrián keresztül történő tranzitálás - csak a feltétlenül szükséges megállással - továbbra is korlátozás nélkül lehetséges marad.

 

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be. Ausztria egész területén december 7. után is érvényben marad a kijárási korlátozás este 20.00 és reggel 6.00 óra között.

 

Január 15-től kezdődően az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lép életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók. A regisztrációra a következő linken van lehetőség, angol és német nyelven: 

https://www.formularservice.gv.at/site/fsrv/user/formular.aspx?pid=15dd7f9c98c24952828eb414c8884f1a&pn=Bfd027cf662624276a5ca9a9b970bcdf9

A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül. A kijárási korlátozást febr. 8-ig meghosszabbították. Hotelek, éttermek, bárok, múzeumok és nem létfontosságú cikkeket értékesítő üzletek addig zárva maradnak.

Ciprus

JELENLEG: három kategóriába sorolták az országokat, különböző beutazási szabályokkal: Magyarország a "C" Kategóriában van (magasabb kockázatú ország): nem léphetnek be az országba, csak ha erre külön engedéllyel rendelkeznek. * Az Egyesült Királyságból érkezőkre külön intézkedések vonatkoznak. * Jelenleg nincs közvetlen légiközlekedés Ciprus és Magyarország között. Amennyiben a Magyarországra, illetve a Magyarországról Ciprusra történő utazás Ausztrián keresztül történik, figyelni kell az osztrák szabályozásokra is. A jelenleg érvényben lévő belépési szabályok alapján a beutazóknak regisztrációs kötelezettségük van Ausztriában, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek. Így a bécsi reptérről induló magyar utazóknak is regisztrálniuk kell az osztrák hatóságoknál. ***

2021.március 1-től 56 országból a turisták karanténkötelezettség nélkül látogathatnak Ciprusra, ha az érkezésük előtt készített koronavírusteszt eredménye negatív. Ezeknek az országoknak a besorolása – a korábbi A, B, C kategóriák helyett – márciustól az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott térkép alapján történik. A besorolások a járványügyi kockázaton alapulnak és bármikor változhatnak, ezért a listákat folyamatosan frissítik majd a ciprusi kormány hivatalos oldalain is. * Minden országot aktuális járványügyi helyzete függvényében zöld, narancssárga és piros színekkel jelölnek majd. A zöld országokból érkező állampolgárokat nemcsak a karantén, de a COVID-19 teszt elvégzése alól is felmentik. A narancssárga zónából érkező turistáknak negatív koronavírusteszt-igazolást kell bemutatniuk, mielőtt a kiindulási ponton felszállnának a repülőgépre. A vörös kategóriába sorolt országok magas kockázatúnak számítanak. A magas kockázati besorolású országokból – ide tartozik Magyarország is – érkezőknek 2 negatív PRC-tesztet kell bemutatniuk: az első nem lehet az induláshoz képest 72 óránál régebbi, a másodikat pedig Ciprusra érkezéskor kell elvégezni; mindkettőt saját költségen. A két negatív PCR-teszt ugyanakkor mentesíti az utazót a 14 napos kötelező karantén alól. Ezenkívül előfordulhat, hogy a ciprusi hatóságok egy-egy véletlenszerűen kiválasztott utazón plusz tesztet végeznek érkezéskor, de ennek költségeit a kormány fizeti.

A ciprusi kormány tavaly júniusban létrehozta a *Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A „flight pass” bemutatása mindenki számára kötelező az indulási reptéren, aki Ciprusra szeretne utazni.

A maszk használata a tömegközlekedési eszközökön kötelező. Az ügyfeleket kiszolgáló munkavállalók részére szintén kötelező a maszk használata, az ügyfelek számára az üzletekben, zárt helyiségekben, illetve a fizikai kapcsolatot igénylő szolgáltatást nyújtó helyeken pedig erősen javasolt. A korlátozó intézkedések betartását a hatóságok továbbra is fokozottan ellenőrzik.

*Cyprus Flight Pass platform - elektronikus platform, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni. A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt. 

A korábbi információkkal ellentétben a ciprusi fél hatályos tájékoztatása értelmében távozáskor az utasoknak NEM szükséges egy elektronikus jóváhagyás bemutatása a sziget elhagyásához.

Mi történik azokkal az utasokkal, akiknek Ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz?

A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. Egy 100 férőhelyes COVID-19 kórház áll majd azon utasok rendelkezésére, akiknek a tesztje pozitív lett. Emellett egy 112 ágyas 200 lélegeztetőgéppel felszerelt intenzív ápolási egység fogadja majd a kritikus tünetekkel rendelkezőket. A pozitív teszteredményt produkáló utasok közeli kontaktjait 500 fő befogadására alkalmas karanténszállodákban helyezik el.

Egyesült Királyság

Nagy-Britannia

Kötelező 14 napos karantén 2020. szept. 12. után a UK-be érkezőknek.

2020. dec. 15-től érvényes: legkorábban a karantén 5. napján PCR tesztet lehet végeztetni és negatív eredmény esetén el lehet hagyni a karantént. Aki mégis utazik, annak 48 órával indulás előtt ki kell töltenie ezt a formanyomtatványt: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

2020. november 5-től szigorítások: éttermek, kocsmák bezárnak, csak a legszükségesebb cikkeket áruló boltok lehetnek nyitva, minden egyéb bezár, kijárni csak a legszükségesebb esetben szabad (tanulás, munka).

Franciaország

Az Európai Unió országaiból (+ hasonló elbírálás alá esők) a beutazás 2020. augusztus 1-jétől korlátozásmentes, sem karantén, sem tesztkötelezettség nincs. A belépőktől ún. „becsületbeli nyilatkozatot” kérnek, amelyben kijelentik, hogy nem rendelkeznek a koronavírus tüneteivel. Amennyiben a beutazó a Franciaország területére történő érkezést megelőző egy hónapban a vírus aktív terjedési területén tartózkodott, szintén köteles negatív COVID tesztet felmutatni a belépéskor, teszt hiányában házi karanténnak köteles alávetnie magát. Az országban 2020. október 30. 00:00 órától kijárási tilalom lépett életbe, a lakosság mozgása csak meghatározott, nyomtatványon megjelölt céllal engedélyezett. Kötelező maszkot viselni az utcán, boltokban, tömegközlekedési eszközökön, iskolákban, munkahelyen is. A tilalom betartását a rendfenntartó erők ellenőrzik, annak megszegése esetén 135 € bírságot szabnak ki, visszaeső elkövetés esetén ennek összege 1500 €. Sífelvonók, síterepek zárva 2021. január 20-ig, az alpesi sízés tiltva. A hótalpazás, sífutás, túrasízés megengedett. A szállodák kinyithatnak, csak szobaszervíz mellett (éttermek, bárok zárva), egyéb szálláshelyek (apartman, üdülőtelep) zárva.

FELHÍVJUK A NAGY-BRITANNIÁBÓL FRANCIAORSZÁGBA BELÉPŐ magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. dec. 22-től a beutazáshoz rendelkezniük kell egy utazást megelőző 72 órában készült, negatív virológiai COVID teszttel. Nagy-Britanniából érkezve uniós állampolgárok családtagjaikkal beléphetnek Franciaország területére.

Az Európán kívüli országokból beutazóknak - a francia Belügyminisztérium honlapjáról letölthető - „nemzetközi utazási igazolással” rendelkező utasok léphetnek be, akiknek ezen túlmenően rendelkezniük kell egy utazást megelőző 72 órában készült, negatív virológiai COVID teszttel. 

Görögország

A repülőgéppel Görögországba érkezőknek - az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett - a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. A bemutatott negatív teszt ellenére előfordulhat, hogy a repülőtéren is letesztelik az utasokat. A tesztelésre kiválasztott személyeknek az eredmény megérkezéséig az általuk foglalt szálláson kell maradniuk. Az eddigi tapasztalatok szerint a negatív teszteredményről nem kap tájékoztatást a letesztelt személy, a pozitív teszteredményről elvileg 24 órán belül értesítik az érintett utast.

Horvátország

Horvátország vonatkozásában 2020. december 1-jétől általános határátlépési tilalom van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország, ahogyan az EU túlnyomó többségének tagállama sem tartozik a zöld kategóriába, így az általános határátlépési korlátozás jelenleg a magyar állampolgárok esetében is érvényes. Ezen tagállamokból érkezők esetében a beutazás feltétele, hogy: 

- a határátlépésekor 48 óránál nem régebbi (negatív) PCR SARS tesztet kell bemutatni; vagy, 

- a tesztelést, a teszt eredménye megérkezéséig izolációba vonulva, Horvátországban kell elvégeztetni. A beutazásakor - az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében - rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. 

A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.

Akik az utazást megelőzően adataikat nem töltik fel, belépéskor külön sávban kell várakozniuk az adatszolgáltatás végett.

Málta

A legutolsó felülvizsgálat során Magyarország is átsorolásra került a korlátozásmentes kategóriából a részleges korlátozásokkal járó sárga kategóriába. Ennek megfelelően 2020. október 23-án éjféltől Magyarországról csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása mellett lehet belépni Máltára. Amennyiben ezzel a beutazó nem rendelkezik, akkor Máltán kötelezik tesztelésre és annak negatív eredményéig vagy 14 napos időtartamra kötelező otthoni karanténba kerül.

Friss lista itt érhető el: https://www.visitmalta.com/en/covid-19

Egy kis segítség Máltára utazóknak! A Covid-19 miatt minden Máltára érkezőnek két nyilatkozatot kell kitöltenie és belépéskor leadnia. Az egyik arra vonatkozik, hogy járt-e a belépést megelőző 14 napban olyan területen, ahonnan még nem lehet Máltára utazni a vírushelyzet miatt, a másik pedig egy holléti nyilatkozat. Mindkét nyomtatvány és azon országok listája, amelyek karantén kötelezettség nélkül utazhatnak Máltára elérhető az alábbi oldalról: https://www.maltairport.com/declarationforms/

A nyomtatványok előre kitöltése gyorsítja a belépés folyamatát.

Németország

2020. 10. 30. napján a német Robert-Koch-Intézet rizikóterületté (pirossá) nyilvánította Magyarországot. 

A karanténelőírások tartományonként eltérőek lehetnek, kérjük előzetesen minden esetben tájékozódjanak a tartományi rendelkezésekről az illetékes egészségügyi hatóságnál.

2020. november 8-tól a következő karantén-előírások vannak érvényben:

Főszabály szerint – a német Egészségügyi Minisztérium irányadó rendelkezése alapján – azon személyeknek, akik a Németországba utazást megelőző 10 napban rizikóterületen tartózkodtak, a beutazás előtt egy regisztrációs adatlapot kell kitölteniük a következő honlapon: https://www.einreiseanmeldung.de/. A regisztrációról kapott visszaigazolást a beutazónak az utazás során magával kell vinnie, azt a személyszállítást végző vállalkozás munkatársának, vagy a határellenőrzést végző hivatalnoknak felszólításra be kell mutatni. Amennyiben a regisztráció nem lehetséges az Interneten, a beutazás során kell kitölteni egy adatlapot és leadni a személyszállítást végző vállalkozás munkatársának, vagy a határellenőrzést végző hivatalnoknak.

Beutazást követően a lakóhelyre/tartózkodási helyre kell utazni és házi karanténba kell vonulni. Ha nem történt meg az előzetes regisztráció, akkor a beutazás tényéről értesíteni kell az illetékes egészségügyi hatóságot. A lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi hatóság elérhetőségét itt találják: https://tools.rki.de/PLZTool/

A rizikóterületről történő beutazást követően 10 napig kell házi karanténban tartózkodni. A karantén-szabályokat a tartományok saját hatáskörben állítják össze. Abban az esetben, ha valaki a beutazáskor, vagy azt követően koronavírusos tüneteket észlel magán, köteles azonnal jelezni azt az illetékes egészségügyi hatóságnál.

A karantén időtartama lerövidíthető, amennyiben a beutazó személy egy negatív PCR-tesztet produkál. A tesztet leghamarabb a karantén megkezdését követő 5 nap után lehet elvégeztetni. A teszt elvégzésére a beutazó elhagyhatja a karantént, de utána (az eredmény kézhezvételéig) vissza kell térni oda. 

A karanténszabályokat megszegők akár 25.000 EUR pénzbírsággal is számolhatnak.

A karanténszabályok alól általánosan mentesülnek a tranzitáló utasok. További kivételeket állapíthatnak meg a tartományi rendelkezések.

Olaszország

Olaszország a pandémia miatt bevezetett szükségállapot hatályát 2021. április 30-ig meghosszabbította. 

A hatályos járványügyi jogszabály Olaszország egészét a koronavírus járvány súlyossága alapján három zónába osztja. A régiók beosztását az olasz egészségügyi tárca kéthetente vizsgálja felül. 

A régiók aktuális besorolásáról kérjük, a következő honlapon tájékozódjon: 

http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=italiano&id=5351&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto 

Az Olaszországba beutazók számára az alábbi linken elérhető adatlap kinyomtatása és kitöltése kötelező, a reptereken ennek alapján léptetik be az országba érkezőket: 

https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/10/modulo_rientro_sintetico_14_10_20_en.pdf 

Az ország területén belül történő utazáshoz az alábbi linken található adatlapot kell kinyomtatni és kitöltve az utazáskor magunkkal vinni: 

https://www.poliziadistato.it/statics/18/nuovo_modello_autodichiarazione_editabile_ottobre_2020.pdf

Azok a személyek, akik az Olaszországba történő belépést megelőző 14 napban Magyarország, Ausztria, Belgium , Bulgária, Ciprus, Horvátország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország (kivéve tengeren túli területek),Németország, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Csehország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország (afrikai területei is), Svédország, Egyesült Királyság, Izland, Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Andorra, Monaco ("C" kategória) országok egyikében tartózkodtak, vagy ilyen országon átutaztak a belépést megelőző 48 órán belül elvégzett PCR teszt negatív eredményét kötelesek bemutatni, ellenkező esetben belépésüket követően a legrövidebb úton, privát járművel visszatérni lakóhelyükre ahol 14 napra járványügyi megfigyelés alá, karanténba kerülnek, akkor is, ha tünetmentesek. (A repülővel érkezők esetén a repülőtér tranzitzónájának elhagyása nélkül lehetőség van a hazautazás légi úton történő folytatására, a jegyen jelzett úti cél eléréséig). A beutazó köteles gondoskodni arról, hogy lakóhelyét tömegközlekedés igénybevétele nélkül elérje. A beutazó továbbá köteles felvenni a kapcsolatot a lakóhelye szerint illetékes helyi egészségbiztosítási szervvel (ASL). 

Portugália

(kivéve Madeira és Azori-szigetek)

Az Európai Unió és a schengeni térség országaiból szabadon be lehet utazni Portugáliába, sem karantén- sem tesztkötelezettsége nincs az utasoknak. Portugália szárazföldi területén a karantén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek. Mindenkinek be kell tartania a kötelező szociális távolságot (2 méter), az arcmaszk használata kötelező a tömegközlekedési eszközökön, a szolgáltatások igénybevételekor, az üzletekben, bevásárló központokban, zárt terekben. Lisboa, Porto, Faro, Ponta Delgada e Funchal repülőtereken érkezéskor testhőmérséklet mérésre lehet számítani. A portugál szállodák, melyek megfelelnek a vírus miatt bevezetett előírásoknak, „Safe&Clean” logóval is jelzik, hogy a vendégeket biztonságosan tudják fogadni.

Az Egyesült Királyságból történő beutazás EU-tagállamok, Schengen-térség állampolgárai, és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, és az ő családtagjaik számára lehetséges, de 2021. január 1-jétől az Egyesült Királyság „harmadik országnak” minősül, így csak az alapvető fontosságú utazások megengedettek (üzleti út, tanulmányok, családegyesítés, humanitárius, egészségügyi okok). A beutazáshoz minden esetben negatív teszteredmény szükséges, amelyet legfeljebb 72 órával az utazást megelőzően végeztek el. A légitársaságoknak ezt felszállás előtt ellenőrizniük kell.

Spanyolország

2020. november 23. napjától a Spanyolországba légi vagy vízi úton történő beutazáskor valamennyi beutazónak, aki kockázatosnak minősített országból (többek között Magyarországról) érkezik, rendelkeznie kell a beutazástól visszafelé számított 72 órán belül elvégzett, a SARS-CoV-2-re vonatkozóan negatív eredményű fertőzésdiagnosztikai tesztet igazoló elektronikus vagy papír alapú eredeti dokumentummal, amelyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven állítottak ki (ezektől eltérő nyelven kiállított dokumentum esetén szükséges annak hiteles fordító általi lefordítása spanyol nyelvre). A tesztről kiállított dokumentumnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: a beutazó neve, útlevél vagy személyi igazolvány száma (amelynek meg kell egyeznie a lenti formanyomtatványon megadottal), a teszt elvégzésének dátuma, a tesztet végző intézmény megnevezése és elérhetősége, alkalmazott módszer, a teszt eredménye. 

A spanyol hatóságok által elfogadott tesztek, amelyekkel eleget lehet tenni a fenti kötelezettségnek: PCR (RT-PCR) teszt, TMA (Transcription-Mediated Amplification) teszt, illetve ezzel egyenértékű, molekuláris technológián alapuló teszt.

A 6 év alatti kiskorúaknak nem szükséges fertőzésdiagnosztikai teszttel rendelkezniük a Spanyolországba történő belépéshez.

A spanyol hatóságok repülőtéri tranzitálás esetén nem követelik meg, hogy teszttel rendelkezzen, amennyiben nem hagyja el a spanyol repülőtér nemzetközi tranzitváró területét. A spanyolországi légi és vízi kikötők háromlépéses „vizsgálatot” végeznek el a külföldi állampolgárok belépésekor: 1. formanyomtatvány kitöltése, 2. lázmérés, 3. szemrevételezés.

Az országba légi vagy vízi úton történő beutazáskor minden beutazónak szükséges kitöltenie egy formanyomtatványt (Formulario de Control Sanitario), amelyet az országba történő belépéskor az egészségügyi ellenőrzés során kell bemutatni.

Légi úton történő beutazáskor lehetőség van előzetesen, elektronikus úton kitölteni a formanyomtatványt az alábbi elérhetőségeken: https://www.spth.gob.es/ honlapon vagy a SPAIN TRAVEL HEALTH – SpTH applikáción keresztül. Elektronikus úton történő kitöltés esetén a beutazó az általa megadott elektronikus elérhetőségre egy QR-kódot fog kapni, amelyet az országba történő belépéskor beolvasnak, meggyorsítva ezáltal a belépést).

Vízi úton történő beutazás esetén a hajótársaság vagy a spanyolországi kikötő által átadott papír alapú formanyomtatványt szükséges kitölteni. 

Szárazföldön történő beutazás esetén nem szükséges a formanyomtatvány kitöltése.

Akinek a hőmérséklete a lázmérés során meghaladja a 37,5 ºC-ot, vagy akinél fennáll a gyanúja, hogy COVID-19 vírussal fertőzött vagy ilyen fertőzöttel szoros kontaktban áll, az egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles.

A központi kormány 2020. október 25. napján a veszélyhelyzetet Spanyolország egész területére kiterjesztette. A parlament október 29-i jóváhagyása értelmében a veszélyhelyzet tervezetten 2021. május 9. napjáig lesz hatályban, amelynek indokoltságát meghatározott időközönként fogják felülvizsgálni.

Szlovákia

Szlovákiában elválik az ORSZÁGBA VALÓ BELÉPÉS és az ORSZÁGON BELÜLI MOZGÁS szabályozása: 

Szlovákiába belépni Magyarországról főszabály szerint csak uniós országban, 72 óránál nem régebben kiállított, negatív, (angol, német, cseh, szlovák nyelvű) RT-PC teszttel lehet. 

Szlovákián belül mozogni a kijárási tilalom alóli – 2021. január 1-24. között érvényben lévő – kivételek (lent) alapján, vagy az ország területén keresztül, szomszédos országba, közúton, megállás nélküli, 8 órán belül történő keresztülutazás (tranzitálás) esetén lehet. A szlovák szabályozás értelmében tehát a TRANZITÁLÁS csak akkor tekinthető kivételnek, ha az országba történő belépés és kilépés is szárazföldi határszakaszon történik a fenti feltételek mellett. Szlovákiában január 1-től a síközpontok (szálláshelyek, sífelvonók, síkölcsönzők) bezártak. A síközpontok szállásain január 1. előtt megkezdett üdülés még befejezhető, de a tartózkodás nem hosszabbítható meg, újabb foglalásra nincs lehetőség. Az intézkedés 2021. január 24-ig lesz érvényben, amely érvényességi idő azonban meghosszabbítható a járványügyi helyzet alakulásának függvényében.

KIJÁRÁSI TILALOM (országon belüli mozgás)

A kialakult járványhelyzet súlyosságára tekintettel a kormány döntése alapján Szlovákiában KIJÁRÁSI TILALOM lépett életbe 2020. december 19-től 2021. január 24-ig, amely naponta reggel 5 órától a következő nap hajnali 1 óráig van érvényben.

Szlovénia

A járványhelyzetet 2021. január 17-től további 60 nappal meghosszabbították. Megszűnt a „zöld” és „narancssárga” besorolású országlista. Így már csak a „piros” listán szereplő országokból érkezőkre vonatkozik a karanténkötelezettség. Azon ország állampolgárai, akik nem a piros listás országból érkeznek, karantén és teszt bemutatása nélkül léphetnek be az országba. Magyarország egész területe „piros” járványügyi besorolású. 

Emiatt a magyar állampolgárok számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 24 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a hatósági karantén megszüntetése 5 nap elteltével lehetséges. 

Kötelező a maszkviselés (néhány kivételtől eltekintve) bel- és kültéren egyaránt, illetve a személyautókban, amennyiben nem egy háztartáshoz tartozó személyt szállítanak.

 

Ázsia
Indonézia

A koronavírus-járvány az ország 34 tartományának 510 települését/kerületét érinti. A legmagasabb esetszámokat Jakarta, Kelet-Kalimantan, Nyugat-Pápua, Nyugat-Szumátra, Pápua és Bali tartományokban regisztrálták. Magyarország biztonsági besorolása a fogadó állam részéről: kiemelt kockázatos (narancs kategória).

2021. január 14. és 25. között külföldi állampolgárok az ország területére nem léphetnek be, kivételt képeznek ez alól a tartózkodási engedéllyel (diplomata, KITAS, KITAP) rendelkezők, a legalább miniszteri szintű hivatalos delegáció diplomata útlevéllel rendelkező tagjai, illetve minisztériumi írásos különengedéllyel rendelkezők. A kivételt képező csoportokba tartozók a kiindulási országból történő felszállást megelőzően legfeljebb 72 órával kelt negatív PCR teszteredménnyel és az indonéz egészségügyi hatóság portálján történt regisztrációt

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek megnyitotta a határait 2020. július 15-én, és a nemzetközi légi járatok korlátozottan már működnek. Szeptember 10-től minden turista vagy rövidtávú vízummal rendelkező beutazó érkezéskor köteles egy angol nyelven kiállított 72 órán belül levett negatív Covid-19 PCR tesztet bemutatni. A vízumszolgáltatások július 15-ével újra elindultak, de a turisták beutazása kizárólag csak előzetes, visszaigazolt szállásfoglalással lehetséges. 

Minden turisztikai célú beutazónak érkezése előtt 24 órával egy önbevalláson alapuló, az egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozatot kell benyújtania az „Imuga” portálon keresztül (www.imuga.immigration.gov.mv). 

Az országba érkező turistáktól kérhetik a „Trace Ekee” nyomkövető alkalmazás letöltését és annak bemutatását a reptéren induláskor és érkezéskor is. 

Minden beérkező tűrni köteles az egészségügyi ellenőrzést érkezéskor a reptéren. A Covid-19 szimptómákat mutató utasokat a reptéri klinikán elkülönítik. Továbbra is érvényben vannak a korlátozások Greater Male’ területén (beleértve Male’, Vilimale’ és Hulhumale’ körzeteket), a kijárási tilalom éjjel 12 órától reggel 4 óráig tart.

Srí Lanka

Sri Lankára jelenleg tilos a belépés minden nem Srí Lanka-i állampolgár számára, így a magyar állampolgárok sem léphetnek be az országba.

A Srí Lankába szóló mindenféle típusú vízum kiállítása – a világ összes országa tekintetében – határozatlan ideig felfüggesztve. A már kiállított ETA (Electronic Travel Authorities), beutazó vízum, többszöri beutazásra jogosító vízum, tartózkodási vízum érvényessége ideiglenesen felfüggesztésre került, azokkal határozatlan ideig NEM lehet beutazni Srí Lankára. A menetrendszerinti beutazó légiutas forgalom egyelőre szünetel. A repülőtéri tranzitálás megengedett, azonban a tranzitban való tartózkodás nem haladhatja meg a 10 órát. A repülőtérre csak maszkban lehet belépni, a Sri Lankan Airlines járatain a maszk viselése kötelező. Mindazok számára, akik belépnek Sri Lanka területére, 14 napos kötelező karantént írnak elő. A belépéskor rendelkezni kell angol nyelven kiállított negatív PCR teszttel, amit a megérkezés előtti 72 órában végeztek el. A belépéskor újabb PCR teszt készül, majd a harmadik tesztet a kötelező 14 napos karantén elhagyása előtt végzik el. A még Srí Lankán tartózkodó külföldi állampolgárokat arra kérik, hogy regisztráljanak online a Tourist and Expatriate Support Centre honlapján, ami friss információkat tartalmaz a Covid-19 járvány alakulásáról, az utazási korlátozásokról (www.register.sltda.gov.lk) Külföldi állampolgárok a következő telefonszámokon kérhetnek segítséget: +94 710-107-107 // +94 113-071-073

Thaiföld

Hosszú tartózkodással már adnak ki vízumot a nagykövetségen magyarok részére, a kinti tartózkodás 15 éj karanténhotellel indul önköltségen.

 

Karib-térség
Dominikai Köztársaság

A beutazóknak a repülőtereken szigorú egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük. 2020. szeptember 15-től a hatóságok véletlenszerűen egy gyors légzéstesztet végeznek az utasok 3-10%-ának érkezéskor. A légzésteszteket minden tünettel rendelkező utasnak is elvégzik. Az öt évnél fiatalabb utasok mentesülnek e követelmény alól. Amennyiben egy beutazó koronavírussal fertőzött, de tünetmentes, karanténba - amennyiben a betegség tüneteit mutatja - kórházba kell vonulnia.

Beutazás előtt ki kell tölteni és be kell nyújtani egy belépési és kilépési űrlapot, egészségügyi nyilatkozatot. Január 31-ig a hatóságok mindkét típusú regisztrációt elfogadnak az országba való belépéshez: a jelenlegi nyomtatott formát és az elektronikus rendszeren keresztülit is. Javasolt, hogy nyomtatott formában is meglegyen. Ezen az űrlapon az utasok kijelentik, hogy nem éreztek magukon a COVID-19 tüneteit az elmúlt 72 órában, és meg kell adniuk a következő 30 napra vonatkozó elérhetőségét.

2021. február 1-től kizárólag a digitális nyomtatvány (E-Ticket) használata kötelező. Itt érhető el: https://eticket.migracion.gob.do Az utasoknak ki kell töltenie egy űrlapot az érkezéshez, és egy másikat az induláshoz, és a rendszer két QR-kódot generál. Az űrlap bármikor kitölthető, a repülőjegy megvásárlásától kezdve a bevándorlás előtt.  A dominikai repülőterek ingyenes internet-hozzáféréssel rendelkeznek, így azok az utasok, akik repülés előtt nem töltötték ki az űrlapot, megtehetik ezt, amikor megérkeznek az országba. Az időmegtakarítás érdekében javasoljuk, hogy az utazás előtt 72 órával töltsék ki az űrlapot, nyomtassák ki vagy készítsenek képernyőképet a QR-kódról, és tartsák kéznél érkezésig, ahol a hatóságok átvizsgálják, amikor az utasok átmennek a vámhatósághoz.  Induláskor a QR-kód nem lesz beolvasva, de ez megerősíti, hogy az űrlapot helyesen töltötték ki. Ha az utasoknak bármilyen módosítást kell végrehajtaniuk az űrlapon, ki kell töltenie egy új űrlapot.

Minden kereskedelmi repülőjárattal érkezett és szállodában lakó turistának a bejelentkezéskor ideiglenes, ingyenes utazási segítségnyújtási tervet biztosítanak, amely magában foglalja a vészhelyzetek lefedését, a COVID-19 tesztelését, a hosszabb tartózkodások elszállásolását és a járatok megváltoztatásának költségeit a repülőtéren. fertőzés esetén. Ezt a biztosítást 2021. március-31 ig díjmentesen nyújtják a látogatóknak, és 100% -ban a Dominikai Állam fizeti.

A repülőtéri terminálokon megkövetelik a társadalmi távolságtartást, valamint az alkalmazottak és az utasok számára kötelező arcmaszkok használatát. Amennyiben az utazó légitársasága, tranzit ország vagy célországa kötelezően előírja PCR teszt meglétét az utazáshoz vagy a belépéshez, az utazók PCR tesztet SAJÁT költségen elvégeztethetik. Figyelni kell arra, hogy a tesztet a dominikai tartózkodásuk alatt időben rendeljék meg, hogy az időben elkészülhessen.

Kuba

Kuba fokozatosan megnyitja kapuit, 2020. november 15-től folyamatosan vezetik vissza a nemzetközi repülőjáratokat is, de előfordulhatnak még járattörlések, módosítások. Az országba érkező turistáknak kötelező kitölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot, a repülőtéren PCR tesztet végeznek a kubai egészségügyi szakemberek, amelynek eredményéről 24 órán belül tájékoztatják az addig a szállásán tartózkodni köteles beutazót. Negatív eredmény esetén a turista elhagyhatja a szállását és szabadon mozoghat (az érvényben lévő egészségügyi előírásokat természetesen be kell tartania). Az 5. napon ellenőrző tesztet köteles végeztetni minden Kubába utazó. Akár az első, akár a második teszt eredménye pozitív, az érintettet kötelezően kórházba szállítják (függetlenül attól, hogy van-e tünete).

2021. január 1-jétől a Kubába érkezőknek rendelkezniük kell a kibocsátó ország illetékes hatósága által kiállított – és a Kubába történő érkezéskor 72 óránál nem régebbi – negatív koronavírus teszttel (PCR-RT). Ez a rendelkezés nem hatálytalanítja a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket.

Mexikó

Nem tiltják a beutazást, de nem ajánlott odautazni egyelőre! Mexikó szövetségi szinten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban nem rendelt el semmilyen utazási korlátozást, külföldiek állampolgárságuktól és kiinduló állomásuktól függetlenül beléphetnek az országba, de a járattörlések és az egyes tagállamok, illetve helyi önkormányzatok által alkalmazott ellenőrző pontok és egyéb korlátozások miatt kiszámíthatatlanná vált mind a be- és kiutazás, mind a belföldi utazás.

2020. június 1-től a szövetségi egészségügyi hatóságok az egyes tagállamokat járványügyi veszélyeztetettségük alapján egy négy színből (piros, narancssárga, sárga, zöld) álló szemaforba sorolják be, amit kéthetente aktualizálnak. A mexikói hatóságok egyre több külföldit fordítanak vissza a határról. Az intézkedéseket az általános idegenrendészeti jogszabályok alkalmazásával indokolják, pl. utazási cél nem megfelelő igazolása, pénzeszközök hiánya, stb. Fentiek miatt javasoljuk, hogy amennyiben elkerülhetetlenül szükséges az utazás, a mexikói vendéglátó küldjön egy írott és saját kezűleg aláírt meghívólevelet, amelyben szerepelnek a meghívott személyi adatai, valamint a meghívó fél adatai, a hely címe, ahol a meghívottat elszállásolja és a meghívó fél telefonszáma. A meghívólevelet a meghívottnak kell kinyomtatnia, és a mexikói idegenrendészeti hatóság felhívására bemutatni. Szintén ajánlott egyéb támogató dokumentumokat, pl. visszaútra szóló jegyfoglalás, szállásfoglalás, bankszámlakivonat, stb. kinyomtatni és magunkkal hozni.

 

Afrika
Egyiptom

2020. szeptember 1-től minden Egyiptomba érkező külföldi utas köteles 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatni a reptéren. Az ismert tengerparti üdülőhelyekre érkező turisták nem hagyhatják el az adott kormányzóságot (Vörös-tenger, Dél-Sínai, Matruh kormányzóságok). Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt.

Kenya

2020. aug. 8. óta a magyar állampolgárok jelenleg két hetes karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Kenyába. Függetlenül attól, hogy melyik országból érkeznek, a légi úton érkező utasoknak már az utazás megkezdése előtt (check-in) maximum 96 órás negatív Covid-19 teszttel kell rendelkezniük. A belépéshez az utasoknak előzetesen on-line vagy érkezéskor papír alapon ki kell tölteniük egy ún. Passenger Locator Card-ot.

Elérhető: https://ears.health.go.ke/airline_registration/

A reptéren kötelező testhőmérséklet-vizsgálatot végeznek minden utason. Akinek a testhője 37,5 °C feletti, azt újabb vizsgálatnak vetik alá a reptéri egyészségügyi hatóságok. Amennyiben az adott járaton valaki Covid-19 jeleit mutatja vagy betegsége beigazolódik, akkor minden utast, aki az illetőtől két sornyi távolságban ült és még nincs karanténban, hatósági karanténba helyezik tesztelés céljából. Amennyiben a teszt negatív lesz, az illető a hatósági karantént elhagyhatja. A fenti szabályok a Kenyából távozó utasokra is vonatkoznak. Amennyiben tehát valaki a Covid-19 megbetegedés jeleit mutatja, nem fogják felengedni a repülőre. A repülőjáratokon és repülőtereken is kötelező az arcmaszk viselése.

A magyar állampolgároknak kötelező a Kenyába beutazás esetén: a negatív PCR teszten és lent részletezett on-line regisztráción kívül, a magyar utasoknak a negatív PCR eredményüket regisztráció után fel kell tölteni a PanaBIOS rendszerbe, ahol a megfelelő lépések elvégzése utána a rendszer generálni fog egy ún. travel code-ot (TC), amelyet a belépésnél a hatóságok kérhetnek. A belépésnél ezért a határőrök elnézőek lehetnek (nem garantált!), de a lényeg a negatív PCR teszt bemutatása.

Kenyából távozó utasok esetén: amennyiben a tranzit – és/vagy célország megköveteli a negatív PCR tesztet a belépéshez, úgy a távozó utasok csak az ún. travel code-dal (TC) ellátott negatív eredmény birtokában léphetnek ki Kenyából. A kenyai hatóságok szerint minden hatóságilag elismert laboratórium része már a TT rendszernek, így a TC kód automatikusan megjelenik az elkészült teszten. Az utasok SMS-t is kapnak erről a PanaBIOS rendszertől, illetve SMS-t vagy e-mailt a laboratóriumtól és a PanaBIOS-tól is egy linkkel, ami segít a TT kód generálásában. Javasolt a postafiók Spam mappáját is ellenőrizni, hátha az e-mail oda érkezik.

Seychelle-szigetek

A seychelle-i hatóságok legutóbbi közlése szerint azon beutazók esetében, akik hiteles papírokkal tudják igazolni, hogy a Covid-19 elleni oltás mindkét adagját megkapták, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet is fel tudnak mutatni, - állampolgárságuktól és érkezési országuktól függetlenül - szabadon és karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak az országba. 

A tengerjáró turista hajók kikötését Victoriában 2021. végéig megtiltották a járvány második hullámának elkerülése érdekében.

Tanzánia

Tanzánia és Zanzibár nem kérnek Covid-19 negatív igazolást. Ha a légitársaság vagy a származási ország induláskor előírja a kötelező tesztet vagy egyéb igazolás meglétét, akkor szükséges, azt be kell tartani. Minden utazónak, aki Zanzibárba megy, érvényes orvosi igazolással kell rendelkeznie. Minden belépési ponton szűrésen esnek át az utazók és azokat, akiknél tüneteket találnak, kijelölt helyen különítik el további teszt céljából. Ha Covid-19 tünetek nincsenek, az utazók bármilyen megszorítás nélkül el tudják foglalni a lefoglalt szállásukat. Minden utazónak követnie kell a Covid-19 megelőzése miatt hozott szigorú irányelveket, mely tartalmazza többek között a nyilvános helyeken a maszk kötelező viselését, és az egymás közötti távolságtartást. Ha az országból való távozás esetén a légitársaság előírja vagy a célország előírja a tesztet, akkor Zanzibáron elvégeztethetik saját költségen, hatóságilag kijelölt helyen. A teszt 72 órán belül készül el. Ha negatív, kiadják az igazolást, ha pozitív, a helyi protokoll lép életbe. Az ára 80 USD/db, melyet a helyszínen kell fizetni a megadott bankszámlára.

Tunézia

A külföldről érkező minden beutazni kívánó külföldi állampolgárra nézve kötelező: 2020. dec. 24-től azon beutazóknak, akik nem azokból az országokból érkeznek Tunéziába, ahol felütötte a fejét a COVID-19 új mutáns és virulens változata, Tunézia területére történő belépés előtt minden utasnak kötelező az utazás megkezdését megelőző, 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt bemutatása Ez alól a 12 éven aluli gyermekek mentesülnek. Érkezéskor írásos kötelezettséget kell vállalniuk, hogy 14 napos „önkéntes” karanténba vonulnak, amit saját költségen szállodában, vagy a lakóhelyen lehet letölteni. Lehetőség van arra, hogy a karantén időszak 7. napján, saját költségen PCR tesztet végezzenek, aminek negatív eredménye esetén szabadulnak a karantén kötelezettség alól. (Amennyiben a beutazónak tünetei jelentkeznek a karantén időszak alatt, abban az esetben a PCR tesztet az állam költségén végzik el).

Legújabb cikkek