Koronavírus-helyzet: beutazási szabályok 2021-ben

A járványhelyzet 2021-ben is megköveteli a belépési korlátozásokat itthon és külföldi országokban is. A magyar kormány álláspontja szerint külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. A külföldről hazatérő magyaroknak 10 napig karanténba kell vonulniuk, ezt pedig csak úgy lehet kiváltani, ha 48 óra különbséggel 2 negatív tesztet fel tud mutatni valaki. A hazatérők koronavírus-tesztje továbbra is önköltséges. Elhagyni az országot lehet. Aki átesett a víruson, annak hazaérkezve nem kell karanténba vonulni. Először nézzük meg, mi a helyzet a szomszédban és a többi európai országban a magyar állampolgárok beutazása szempontjából, majd vessünk pillantást távolabbi tájak szabályaira is.

Photo by Dominik Lange on Unsplash

Európa
Ausztria

Ausztriába korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül) a következő országokból lehet beutazni: Ausztrália, Dél-Korea, Finnország, Görögország, Izland, Norvégia, Szingapúr, Új-Zéland és Vatikán.

Általános szabály 2021. február 10-től: beutazás feltétele az azt megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy antigén teszt. Amennyiben a beutazáskor nem áll rendelkezésre a negatív teszt, úgy ezt 24 órán belül pótolni kell. A belépés után minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulnia, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. A beutazás napja a 0. nap.

Ingázókra vonatkozó eltérő rendelkezések: Február 10-től a munkavállalás, tanulmányok folytatása vagy családlátogatási célból ingázók esetében is bevezetik a kötelező Covid-19 tesztelést, valamint a regisztrációt (pre-travel clearance). Az ingázók a mindenkori belépés időpontját megelőző legfeljebb órára és percre pontosan 7 napban készült negatív PCR vagy antigén teszt birtokában léphetnek be. Ilyen teszt hiányában a beutazástól számított 24 órán belül kötelesek a tesztet pótolni, mely időszak alatt azonban nem kell karanténba vonulniuk. A tesztek költségét a beutazók viselik. Az ingázóknak 7 naponta kell regisztrálniuk (a tesztjüket), illetve abban az esetben, ha a megadott adataikban változás történik. 

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be. Ausztria egész területén december 7. után is érvényben marad a kijárási korlátozás este 20.00 és reggel 6.00 óra között.

 

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be.

 

Január 15-től kezdődően az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lép életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók. A regisztrációra a következő linken van lehetőség, angol és német nyelven legkorábban a beutazást megelőző 72 órán belül.: 

https://www.formularservice.gv.at/site/fsrv/user/formular.aspx?pid=15dd7f9c98c24952828eb414c8884f1a&pn=Bfd027cf662624276a5ca9a9b970bcdf9 

A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül. 

Kereskedelmi üzletek, múzeumok, galériák, állatkertek 02.08-tól nyitva vannak (éttermek, szállásadók nem). Az üzletekben 20 m2 kell, hogy 1 főre rendelkezésre álljon, FFP2 maszk viselése kötelező.

A testközeli szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások is nyitva tartanak (pl. fodrász, kozmetikus, masszőr). A szolgáltatások igénybevételének feltétele egy 48 óránál nem régebbi, negatív covid-teszt bemutatása. Bank, szerviz, szabó, tisztító és egyéb nem testközeli szolgáltatást nyújtó szolgáltatókhoz való belépéshez teszt nem szükséges.

Ciprus

2021.március 1-től 56 országból a turisták karanténkötelezettség nélkül látogathatnak Ciprusra, ha az érkezésük előtt készített koronavírusteszt eredménye negatív. Ezeknek az országoknak a besorolása – a korábbi A, B, C kategóriák helyett – márciustól az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott térkép alapján történik. A besorolások a járványügyi kockázaton alapulnak és bármikor változhatnak, ezért a listákat folyamatosan frissítik majd a ciprusi kormány hivatalos oldalain is. * Minden országot aktuális járványügyi helyzete függvényében zöld, narancssárga és piros színekkel jelölnek majd. A zöld országokból érkező állampolgárokat nemcsak a karantén, de a COVID-19 teszt elvégzése alól is felmentik. A narancssárga zónából érkező turistáknak negatív koronavírusteszt-igazolást kell bemutatniuk, mielőtt a kiindulási ponton felszállnának a repülőgépre. A vörös kategóriába sorolt országok magas kockázatúnak számítanak. A magas kockázati besorolású országokból – ide tartozik Magyarország is – érkezőknek 2 negatív PRC-tesztet kell bemutatniuk: az első nem lehet az induláshoz képest 72 óránál régebbi, a másodikat pedig Ciprusra érkezéskor kell elvégezni; mindkettőt saját költségen. A teszt a larnacai reptéren 30 euróba, a páfoszi reptéren pedig 32 euróba kerül és 3 órán belül sms-ben közlik az eredményt az utazóval. A két negatív PCR-teszt ugyanakkor mentesíti az utazót a 14 napos kötelező karantén alól. Ezenkívül előfordulhat, hogy a ciprusi hatóságok egy-egy véletlenszerűen kiválasztott utazón plusz tesztet végeznek érkezéskor, de ennek költségeit a kormány fizeti.

A ciprusi kormány tavaly júniusban létrehozta a *Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A „flight pass” bemutatása mindenki számára kötelező az indulási reptéren, aki Ciprusra szeretne utazni.

A maszk használata a tömegközlekedési eszközökön kötelező. Az ügyfeleket kiszolgáló munkavállalók részére szintén kötelező a maszk használata, az ügyfelek számára az üzletekben, zárt helyiségekben, illetve a fizikai kapcsolatot igénylő szolgáltatást nyújtó helyeken pedig erősen javasolt. A korlátozó intézkedések betartását a hatóságok továbbra is fokozottan ellenőrzik.

*Cyprus Flight Pass platform - elektronikus platform, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni. A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt. 

A korábbi információkkal ellentétben a ciprusi fél hatályos tájékoztatása értelmében távozáskor az utasoknak NEM szükséges egy elektronikus jóváhagyás bemutatása a sziget elhagyásához.

Mi történik azokkal az utasokkal, akiknek Ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz?

A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. Egy 100 férőhelyes COVID-19 kórház áll majd azon utasok rendelkezésére, akiknek a tesztje pozitív lett. Emellett egy 112 ágyas 200 lélegeztetőgéppel felszerelt intenzív ápolási egység fogadja majd a kritikus tünetekkel rendelkezőket. A pozitív teszteredményt produkáló utasok közeli kontaktjait 500 fő befogadására alkalmas karanténszállodákban helyezik el.

Egyesült Királyság

Nagy-Britannia

Kötelező 14 napos karantén 2020. szept. 12. után a UK-be érkezőknek.

2020. dec. 15-től érvényes: legkorábban a karantén 5. napján PCR tesztet lehet végeztetni és negatív eredmény esetén el lehet hagyni a karantént. Aki mégis utazik, annak 48 órával indulás előtt ki kell töltenie ezt a formanyomtatványt: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

2020. november 5-től szigorítások: éttermek, kocsmák bezárnak, csak a legszükségesebb cikkeket áruló boltok lehetnek nyitva, minden egyéb bezár, kijárni csak a legszükségesebb esetben szabad (tanulás, munka).

Franciaország

Az Európai Unió országaiból (+ hasonló elbírálás alá esők) a beutazás 2020. augusztus 1-jétől korlátozásmentes, sem karantén, sem tesztkötelezettség nincs. A belépőktől ún. „becsületbeli nyilatkozatot” kérnek, amelyben kijelentik, hogy nem rendelkeznek a koronavírus tüneteivel. Amennyiben a beutazó a Franciaország területére történő érkezést megelőző egy hónapban a vírus aktív terjedési területén tartózkodott, szintén köteles negatív COVID tesztet felmutatni a belépéskor, teszt hiányában házi karanténnak köteles alávetnie magát. Az országban 2020. október 30. 00:00 órától kijárási tilalom lépett életbe, a lakosság mozgása csak meghatározott, nyomtatványon megjelölt céllal engedélyezett. Kötelező maszkot viselni az utcán, boltokban, tömegközlekedési eszközökön, iskolákban, munkahelyen is. A tilalom betartását a rendfenntartó erők ellenőrzik, annak megszegése esetén 135 € bírságot szabnak ki, visszaeső elkövetés esetén ennek összege 1500 €. Sífelvonók, síterepek zárva 2021. január 20-ig, az alpesi sízés tiltva. A hótalpazás, sífutás, túrasízés megengedett. A szállodák kinyithatnak, csak szobaszervíz mellett (éttermek, bárok zárva), egyéb szálláshelyek (apartman, üdülőtelep) zárva.

FELHÍVJUK A NAGY-BRITANNIÁBÓL FRANCIAORSZÁGBA BELÉPŐ magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. dec. 22-től a beutazáshoz rendelkezniük kell egy utazást megelőző 72 órában készült, negatív virológiai COVID teszttel. Nagy-Britanniából érkezve uniós állampolgárok családtagjaikkal beléphetnek Franciaország területére.

Az Európán kívüli országokból beutazóknak - a francia Belügyminisztérium honlapjáról letölthető - „nemzetközi utazási igazolással” rendelkező utasok léphetnek be, akiknek ezen túlmenően rendelkezniük kell egy utazást megelőző 72 órában készült, negatív virológiai COVID teszttel. 

Görögország

A repülőgéppel Görögországba érkezőknek - az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett - a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. A bemutatott negatív teszt ellenére előfordulhat, hogy a repülőtéren is letesztelik az utasokat. A tesztelésre kiválasztott személyeknek az eredmény megérkezéséig az általuk foglalt szálláson kell maradniuk. Az eddigi tapasztalatok szerint a negatív teszteredményről nem kap tájékoztatást a letesztelt személy, a pozitív teszteredményről elvileg 24 órán belül értesítik az érintett utast.

A Görögországba belépőknek 7 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulniuk. Amennyiben valaki 7 napnál rövidebb időre érkezik, abban az esetben az itt tartózkodás alatt karanténban kell maradnia. 

Május 14-től a tervek szerint a 3 feltétel egyikének teljesítésével lehet majd beutazni Görögországba:

  • Covid-19 oltásigazolás (a Görögország által elfogadott oltóanyagok listáját még nem adták ki)
  • Antitest vizsgálati eredmény (ellenanyag-vizsgálat, amely igazolja a fertőzésen való átesést)
  • negatív PCR teszt (72 órával indulás előtt)
Horvátország

Horvátország vonatkozásában 2020. december 1-jétől általános határátlépési tilalom van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország, ahogyan az EU túlnyomó többségének tagállama sem tartozik a zöld kategóriába, így az általános határátlépési korlátozás jelenleg a magyar állampolgárok esetében is érvényes. Ezen tagállamokból érkezők esetében a beutazás feltétele, hogy: 

- a határátlépésekor 48 óránál nem régebbi (negatív) PCR SARS tesztet kell bemutatni; vagy, 

- tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban kell elvégezni, és a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni  (A horvátországi tesztközpontok listája) A házi karantén pontos címéről, amely lehet apartman, hotel vagy magánház is, a beutazó személy a határon nyilatkozik vagy azt az utazást megelőzően a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül rögzíti. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn.

A beutazásakor - az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében - rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. 

A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.

Akik az utazást megelőzően adataikat nem töltik fel, belépéskor külön sávban kell várakozniuk az adatszolgáltatás végett.

Málta

Az országok külön meghatározott köréből („koridor” országok) lehet beutazni Máltára. Magyarország is ezen országok közé tartozik.

A Máltára utazásnak nem feltétele a negatív PCR teszt, azonban ebben az esetben karanténkötelezettség áll fenn az alábbiak szerint-

A beutazáskor kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) és Public Health Travel Declaration form leadása. A nyomtatványok a következő linken érhetők el: https://www.maltairport.com/declarationforms/ 

A Máltára belépőknek 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulniuk. A karantén kiváltható 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, illetőleg a repülőtéren is elvégeznek gyorstesztet azokon akik nem kívánják letölteni a karantén időszakát.

Németország

2020. 10. 30. napján a német Robert-Koch-Intézet rizikóterületté (pirossá) nyilvánította Magyarországot. 

A karanténelőírások tartományonként eltérőek lehetnek, kérjük előzetesen minden esetben tájékozódjanak a tartományi rendelkezésekről az illetékes egészségügyi hatóságnál.

2020. november 8-tól a következő karantén-előírások vannak érvényben:

Főszabály szerint – a német Egészségügyi Minisztérium irányadó rendelkezése alapján – azon személyeknek, akik a Németországba utazást megelőző 10 napban rizikóterületen tartózkodtak, a beutazás előtt egy regisztrációs adatlapot kell kitölteniük a következő honlapon: https://www.einreiseanmeldung.de/. A regisztrációról kapott visszaigazolást a beutazónak az utazás során magával kell vinnie, azt a személyszállítást végző vállalkozás munkatársának, vagy a határellenőrzést végző hivatalnoknak felszólításra be kell mutatni. Amennyiben a regisztráció nem lehetséges az Interneten, a beutazás során kell kitölteni egy adatlapot és leadni a személyszállítást végző vállalkozás munkatársának, vagy a határellenőrzést végző hivatalnoknak.

Beutazást követően a lakóhelyre/tartózkodási helyre kell utazni és házi karanténba kell vonulni. Ha nem történt meg az előzetes regisztráció, akkor a beutazás tényéről értesíteni kell az illetékes egészségügyi hatóságot. A lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi hatóság elérhetőségét itt találják: https://tools.rki.de/PLZTool/

A rizikóterületről történő beutazást követően 10 napig kell házi karanténban tartózkodni. A karantén-szabályokat a tartományok saját hatáskörben állítják össze. Abban az esetben, ha valaki a beutazáskor, vagy azt követően koronavírusos tüneteket észlel magán, köteles azonnal jelezni azt az illetékes egészségügyi hatóságnál.

A karantén időtartama lerövidíthető, amennyiben a beutazó személy egy negatív PCR-tesztet produkál. A tesztet leghamarabb a karantén megkezdését követő 5 nap után lehet elvégeztetni. A teszt elvégzésére a beutazó elhagyhatja a karantént, de utána (az eredmény kézhezvételéig) vissza kell térni oda. 

A karanténszabályokat megszegők akár 25.000 EUR pénzbírsággal is számolhatnak.

A karanténszabályok alól általánosan mentesülnek a tranzitáló utasok. További kivételeket állapíthatnak meg a tartományi rendelkezések.

Olaszország

Olaszország a pandémia miatt bevezetett szükségállapot hatályát 2021. április 30-ig meghosszabbította. 

A hatályos járványügyi jogszabály Olaszország egészét a koronavírus járvány súlyossága alapján három zónába osztja. A régiók beosztását az olasz egészségügyi tárca kéthetente vizsgálja felül. 

A régiók aktuális besorolásáról kérjük, a következő honlapon tájékozódjon: 

http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=italiano&id=5351&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto 

Magyarországról és Európai Uniós tagállamokból a beutazás lehetséges, ugyanakkor harmadik országból történő beutazás esetén az olasz Külügyminisztérium egyedi és dinamikusan változó szabályokat állapít meg, ezért ezzel kapcsolatban az alábbi oldalakon szükséges tájékozódni:

https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html 

http://www.viaggiaresicuri.it/approfondimento/saluteinviaggio/coronavirus/L'Italia 

A beutazást megelőző 48 órán belül elvégzett PCR vagy antigén gyorsteszt  negatív eredményét a beutazó köteles bemutatni. PCR teszt hiányában a belépést követően a legrövidebb úton, privát járművel kell visszatérni a lakóhelyre 14 napos járványügyi megfigyelés, karantén céljából. A repülővel érkezők esetén a repülőtér tranzitzónájának elhagyása nélkül lehetőség van a hazautazás légi úton történő folytatására, a jegyen jelzett úticél eléréséig. A beutazó köteles gondoskodni arról, hogy lakóhelyét tömegközlekedés igénybevétele nélkül érje el!

A belépéshez általános jellegű regisztrációra nincsen szükség, ugyanakkor az Olaszországba beutazók számára az alábbi linken elérhető adatlap kinyomtatása és kitöltése kötelező, a reptereken ennek alapján léptetik be az országba érkezőket.  https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/10/modulo_rientro_sintetico_14_10_20_en.pdf 

Az ország területén belül történő utazáshoz az alábbi linken található adatlapot kell kinyomtatni és kitöltve az utazáskor magunkkal vinni. https://www.poliziadistato.it/statics/18/nuovo_modello_autodichiarazione_editabile_ottobre_2020.pdf   

Az Olaszországba belépőkre 14 napos karantén vár, mely alól beutazást megelőző 48 órán belül végzett negatív PCR vagy antigén gyorsteszttel lehet mentesülni.

Portugália

(kivéve Madeira és Azori-szigetek)

Az indulás előtt 72 órán belül elvégzett negatív PCR teszteredménnyel lehet beutazni azon országokból, ahol az esetszám 150 és 500 eset/100 ezer lakos között van ugyanez a mutatószám, ide tartozik Magyarország is. Azon országokból, ahol az esetszám 500 felett van 100 ezer lakosra vetítve, a beutazás csak negatív PCR teszt felmutatásával és 14 napos karantén teljesítésével lehetséges.

Portugáliában a szárazföldi határellenőrzést visszaállítják. Portugália Spanyolországgal közös szárazföldi határán az átkelés csak teherszállítás, határ menti ingázókés mentőautók számára engedélyezett. A repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek. Mindenkinek be kell tartania a kötelező szociális távolságot (2 méter), az arcmaszk használata kötelező a tömegközlekedési eszközökön, a szolgáltatások igénybevételekor, az üzletekben, bevásárló központokban, zárt terekben. Lisboa, Porto, Faro, Ponta Delgada e Funchal repülőtereken érkezéskor testhőmérséklet mérésre lehet számítani. A portugál szállodák, melyek megfelelnek a vírus miatt bevezetett előírásoknak, „Safe&Clean” logóval is jelzik, hogy a vendégeket biztonságosan tudják fogadni.

Az Egyesült Királyságból történő beutazás EU-tagállamok, Schengen-térség állampolgárai, és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, és az ő családtagjaik számára lehetséges, de 2021. január 1-jétől az Egyesült Királyság „harmadik országnak” minősül, így csak az alapvető fontosságú utazások megengedettek (üzleti út, tanulmányok, családegyesítés, humanitárius, egészségügyi okok). A beutazáshoz minden esetben negatív teszteredmény szükséges, amelyet legfeljebb 72 órával az utazást megelőzően végeztek el. A légitársaságoknak ezt felszállás előtt ellenőrizniük kell.

Spanyolország

2020. november 23. napjától a Spanyolországba légi vagy vízi úton történő beutazáskor valamennyi beutazónak, aki kockázatosnak minősített országból (többek között Magyarországról) érkezik, rendelkeznie kell a beutazástól visszafelé számított 72 órán belül elvégzett, a SARS-CoV-2-re vonatkozóan negatív eredményű fertőzésdiagnosztikai tesztet igazoló elektronikus vagy papír alapú eredeti dokumentummal, amelyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven állítottak ki (ezektől eltérő nyelven kiállított dokumentum esetén szükséges annak hiteles fordító általi lefordítása spanyol nyelvre). A tesztről kiállított dokumentumnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: a beutazó neve, útlevél vagy személyi igazolvány száma (amelynek meg kell egyeznie a lenti formanyomtatványon megadottal), a teszt elvégzésének dátuma, a tesztet végző intézmény megnevezése és elérhetősége, alkalmazott módszer, a teszt eredménye. 

A spanyol hatóságok által elfogadott tesztek, amelyekkel eleget lehet tenni a fenti kötelezettségnek: PCR (RT-PCR) teszt, TMA (Transcription-Mediated Amplification) teszt, illetve ezzel egyenértékű, molekuláris technológián alapuló teszt.

A 6 év alatti kiskorúaknak nem szükséges fertőzésdiagnosztikai teszttel rendelkezniük a Spanyolországba történő belépéshez.

A spanyol hatóságok repülőtéri tranzitálás esetén nem követelik meg, hogy teszttel rendelkezzen, amennyiben nem hagyja el a spanyol repülőtér nemzetközi tranzitváró területét. A spanyolországi légi és vízi kikötők háromlépéses „vizsgálatot” végeznek el a külföldi állampolgárok belépésekor: 1. formanyomtatvány kitöltése, 2. lázmérés, 3. szemrevételezés.

Az országba légi vagy vízi úton történő beutazáskor minden beutazónak szükséges kitöltenie egy formanyomtatványt (Formulario de Control Sanitario), amelyet az országba történő belépéskor az egészségügyi ellenőrzés során kell bemutatni.

Légi úton történő beutazáskor lehetőség van előzetesen, elektronikus úton kitölteni a formanyomtatványt az alábbi elérhetőségeken: https://www.spth.gob.es/ honlapon vagy a SPAIN TRAVEL HEALTH – SpTH applikáción keresztül. Elektronikus úton történő kitöltés esetén a beutazó az általa megadott elektronikus elérhetőségre egy QR-kódot fog kapni, amelyet az országba történő belépéskor beolvasnak, meggyorsítva ezáltal a belépést).

Vízi úton történő beutazás esetén a hajótársaság vagy a spanyolországi kikötő által átadott papír alapú formanyomtatványt szükséges kitölteni. 

Szárazföldön történő beutazás esetén nem szükséges a formanyomtatvány kitöltése.

Akinek a hőmérséklete a lázmérés során meghaladja a 37,5 ºC-ot, vagy akinél fennáll a gyanúja, hogy COVID-19 vírussal fertőzött vagy ilyen fertőzöttel szoros kontaktban áll, az egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles.

A központi kormány 2020. október 25. napján a veszélyhelyzetet Spanyolország egész területére kiterjesztette. A parlament október 29-i jóváhagyása értelmében a veszélyhelyzet tervezetten 2021. május 9. napjáig lesz hatályban, amelynek indokoltságát meghatározott időközönként fogják felülvizsgálni.

Szlovákia

Szlovákiában elválik az ORSZÁGBA VALÓ BELÉPÉS és az ORSZÁGON BELÜLI MOZGÁS szabályozása: 

Szlovákiába belépni Magyarországról főszabály szerint csak uniós országban, 72 óránál nem régebben kiállított, negatív, (angol, német, cseh, szlovák nyelvű) RT-PC teszttel lehet. 

Szlovákián belül mozogni a kijárási tilalom alóli – 2021. január 1-24. között érvényben lévő – kivételek (lent) alapján, vagy az ország területén keresztül, szomszédos országba, közúton, megállás nélküli, 8 órán belül történő keresztülutazás (tranzitálás) esetén lehet. A szlovák szabályozás értelmében tehát a TRANZITÁLÁS csak akkor tekinthető kivételnek, ha az országba történő belépés és kilépés is szárazföldi határszakaszon történik a fenti feltételek mellett. Szlovákiában január 1-től a síközpontok (szálláshelyek, sífelvonók, síkölcsönzők) bezártak. A síközpontok szállásain január 1. előtt megkezdett üdülés még befejezhető, de a tartózkodás nem hosszabbítható meg, újabb foglalásra nincs lehetőség. Az intézkedés 2021. január 24-ig lesz érvényben, amely érvényességi idő azonban meghosszabbítható a járványügyi helyzet alakulásának függvényében.

KIJÁRÁSI TILALOM (országon belüli mozgás)

A kialakult járványhelyzet súlyosságára tekintettel a kormány döntése alapján Szlovákiában KIJÁRÁSI TILALOM lépett életbe 2020. december 19-től 2021. január 24-ig, amely naponta reggel 5 órától a következő nap hajnali 1 óráig van érvényben.

Szlovénia

Március 06-tól (szombat) visszaállításra kerülnek a belső, schengeni határokon az ellenőrzőpontok a szlovén-magyar, a szlovén-osztrák és a szlovén-olasz határon, amelyek két kategóriára oszlanak.

Az „A” jelzésű ellenőrzőpontok minden állampolgár számára nyitva lesznek, a „B” jelzésű ellenőrzőpontok azonban csak meghatározott személyek számára

A piros országból érkező állampolgárok (Magyarország is a piros országok közé tartozik) számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban, illetve a szlovén fél által elfogadott harmadik országbeli laboratóriumokban készített PCR-teszt, illetve az uniós vagy schengeni tagállamban készített, 24 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A karanténkötelezettség alá eső személyek a karantén lerövidítését a karanténba kerülésük után bármikor kezdeményezhetik mind egy negatív PCR, mind egy negatív antigén gyorsteszt bemutatásával.

Szlovéniában eddig 3 oltóanyagot (Pfizer/BioNTech, Moderna és AstraZeneca) regisztráltak. Február 13-tól azok a BioNtech/Pfizer, Moderna vagy AstraZeneca vakcinával beoltott személyek léphetnek be karanténkötelezettség és negatív teszt bemutatása nélkül Szlovéniába, akik igazolni tudják, hogy megkapták a fent említett oltások teljes adagját és a védettség eléréséhez szükséges idő eltelt. Így tehát a belépés a BioNtech/Pfizer vakcina második adagjának beadása óta eltelt legalább 7 nap, vagy a Moderna vakcina második adagjának beadása óta eltelt legalább 14 nap vagy az AstraZeneca vakcina második adagjának beadása óta eltelt legalább 21 nap múlva lehetséges.

 

Ázsia
Indonézia

A koronavírus-járvány az ország 34 tartományának 510 települését/kerületét érinti. A legmagasabb esetszámokat Jakarta, Kelet-Kalimantan, Nyugat-Pápua, Nyugat-Szumátra, Pápua és Bali tartományokban regisztrálták. Magyarország biztonsági besorolása a fogadó állam részéről: kiemelt kockázatos (narancs kategória).

Külföldi állampolgárok az ország területére nem léphetnek be és ott nem tranzitálhatnak: Kivételt képeznek ez alól a tartózkodási engedéllyel (diplomata, szolgálati, KITAS, KITAP) rendelkezők, a legalább miniszteri szintű hivatalos delegáció diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező tagjai, illetve a méltányossági okból (pl. halottszállítás) minisztériumi írásos külön engedéllyel rendelkezők.

A kivételt képező csoportokba tartozók a kiindulási országból történő felszállást megelőzően legfeljebb 72 órával kelt, angol nyelvű, negatív PCR teszteredménnyel léphetnek az országba.

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek megnyitotta a határait 2020. július 15-én, és a nemzetközi légi járatok korlátozottan már működnek. Szeptember 10-től minden turista vagy rövidtávú vízummal rendelkező beutazó érkezéskor köteles egy angol nyelven kiállított 96 órán belül levett negatív Covid-19 PCR tesztet bemutatni. A vízumszolgáltatások július 15-ével újra elindultak, de a turisták beutazása kizárólag csak előzetes, visszaigazolt szállásfoglalással lehetséges. 

Minden turisztikai célú beutazónak érkezése előtt 24 órával egy önbevalláson alapuló, az egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozatot kell benyújtania az „Imuga” portálon keresztül (www.imuga.immigration.gov.mv). 

Az országba érkező turistáktól kérhetik a „Trace Ekee” nyomkövető alkalmazás letöltését és annak bemutatását a reptéren induláskor és érkezéskor is. 

Minden beérkező tűrni köteles az egészségügyi ellenőrzést érkezéskor a reptéren. A Covid-19 szimptómákat mutató utasokat a reptéri klinikán elkülönítik. Továbbra is érvényben vannak a korlátozások Greater Male’ területén (beleértve Male’, Vilimale’ és Hulhumale’ körzeteket), a kijárási tilalom éjjel 12 órától reggel 4 óráig tart.

Srí Lanka

Sri Lanka 2021 január 23-tól újra megnyitotta az országot a turistaforgalom előtt. A két nemzetközi repülőtér ugyanakkor csak korlátozott számban fogad gépeket és utasokat (napi szinten a beérkező turisták száma nem haladhatja meg a 2500 főt; a fizetett karanténba érkező turisták száma nem haladhatja meg a napi 750 főt).

Vízumért az ETA portálon keresztül lehet jelentkezni, ennek feltétele a hotelfoglalás, előre kifizetett PCR tesztek (96 órával az indulás előtt elvégzett teszt akkreditált laboratóriumból), valamint az előre kifizetett kötelező COVID-19 biztosítás (kötelező érvényesség minimum egy hónap), amelyet a hotelfoglalással együtt kell intézni. 

A szigetre való belépéskor e reptéren be kell nyújtani egy egészségügyi nyilatkozatot (Health Declaration Form - HDF), a formanyomtatvány letölthető innen: www.srilanka.travl/helloagain

A turisták számára létrehozták az úgynevezett bio-buborékot, mely szerint a tartózkodás első 14 napjában csak a kijelölt hotelekben és annak környékén lehet tartózkodni, illetve meghatározott turisztikai látványosságokat lehet megtekinteni.

A maszk viselése, a kéz gyakori fertőtlenítése és a 1,5 méteres távolságtartás a turisták számára is betartandó szabály a szigeten, ezt szigorúan ellenőrzik.

Összesen három PCR tesztre lesz szükség: a elsőt még az indulás előtti 96 órában kell elkészíteni, a következőt a hotelbe érkezéskor a check-in előtt, majd a harmadikat a hotelben való tartózkodás 5-7. napján fogják lenni. Csak 14 nap után, amennyiben a PCR teszte negatív eredményt mutatnak, lehet a kijelölt hotelt elhagyni, és szabadon közösségbe lépni.

Külföldi állampolgárok a következő telefonszámokon kérhetnek segítséget: +94 710-107-107 // +94 113-071-073

Thaiföld

Hosszú tartózkodással már adnak ki vízumot a nagykövetségen magyarok részére, a kinti tartózkodás 15 éj karanténhotellel indul önköltségen.

 

Karib-térség
Dominikai Köztársaság

A beutazóknak a repülőtereken szigorú egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük. 2020. szeptember 15-től a hatóságok véletlenszerűen egy gyors légzéstesztet végeznek az utasok 3-10%-ának érkezéskor. A légzésteszteket minden tünettel rendelkező utasnak is elvégzik. Az öt évnél fiatalabb utasok mentesülnek e követelmény alól. Amennyiben egy beutazó koronavírussal fertőzött, de tünetmentes, karanténba - amennyiben a betegség tüneteit mutatja - kórházba kell vonulnia.

Beutazás előtt ki kell tölteni és be kell nyújtani egy belépési és kilépési űrlapot, egészségügyi nyilatkozatot. Január 31-ig a hatóságok mindkét típusú regisztrációt elfogadnak az országba való belépéshez: a jelenlegi nyomtatott formát és az elektronikus rendszeren keresztülit is. Javasolt, hogy nyomtatott formában is meglegyen. Ezen az űrlapon az utasok kijelentik, hogy nem éreztek magukon a COVID-19 tüneteit az elmúlt 72 órában, és meg kell adniuk a következő 30 napra vonatkozó elérhetőségét.

2021. február 1-től kizárólag a digitális nyomtatvány (E-Ticket) használata kötelező. Itt érhető el: https://eticket.migracion.gob.do Az utasoknak ki kell töltenie egy űrlapot az érkezéshez, és egy másikat az induláshoz, és a rendszer két QR-kódot generál. Az űrlap bármikor kitölthető, a repülőjegy megvásárlásától kezdve a bevándorlás előtt.  A dominikai repülőterek ingyenes internet-hozzáféréssel rendelkeznek, így azok az utasok, akik repülés előtt nem töltötték ki az űrlapot, megtehetik ezt, amikor megérkeznek az országba. Az időmegtakarítás érdekében javasoljuk, hogy az utazás előtt 72 órával töltsék ki az űrlapot, nyomtassák ki vagy készítsenek képernyőképet a QR-kódról, és tartsák kéznél érkezésig, ahol a hatóságok átvizsgálják, amikor az utasok átmennek a vámhatósághoz.  Induláskor a QR-kód nem lesz beolvasva, de ez megerősíti, hogy az űrlapot helyesen töltötték ki. Ha az utasoknak bármilyen módosítást kell végrehajtaniuk az űrlapon, ki kell töltenie egy új űrlapot.

Minden kereskedelmi repülőjárattal érkezett és szállodában lakó turistának a bejelentkezéskor ideiglenes, ingyenes utazási segítségnyújtási tervet biztosítanak, amely magában foglalja a vészhelyzetek lefedését, a COVID-19 tesztelését, a hosszabb tartózkodások elszállásolását és a járatok megváltoztatásának költségeit a repülőtéren. fertőzés esetén. Ezt a biztosítást 2021. március-31 ig díjmentesen nyújtják a látogatóknak, és 100% -ban a Dominikai Állam fizeti.

A repülőtéri terminálokon megkövetelik a társadalmi távolságtartást, valamint az alkalmazottak és az utasok számára kötelező arcmaszkok használatát. Amennyiben az utazó légitársasága, tranzit ország vagy célországa kötelezően előírja PCR teszt meglétét az utazáshoz vagy a belépéshez, az utazók PCR tesztet SAJÁT költségen elvégeztethetik. Figyelni kell arra, hogy a tesztet a dominikai tartózkodásuk alatt időben rendeljék meg, hogy az időben elkészülhessen.

Kuba

Kuba fokozatosan megnyitja kapuit, 2020. november 15-től folyamatosan vezetik vissza a nemzetközi repülőjáratokat is, de előfordulhatnak még járattörlések, módosítások. Az országba érkező turistáknak kötelező kitölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot, a repülőtéren PCR tesztet végeznek a kubai egészségügyi szakemberek, amelynek eredményéről 24 órán belül tájékoztatják az addig a szállásán tartózkodni köteles beutazót. Negatív eredmény esetén a turista elhagyhatja a szállását és szabadon mozoghat (az érvényben lévő egészségügyi előírásokat természetesen be kell tartania). Az 5. napon ellenőrző tesztet köteles végeztetni minden Kubába utazó. Akár az első, akár a második teszt eredménye pozitív, az érintettet kötelezően kórházba szállítják (függetlenül attól, hogy van-e tünete).

2021. január 1-jétől a Kubába érkezőknek rendelkezniük kell a kibocsátó ország illetékes hatósága által kiállított – és a Kubába történő érkezéskor 72 óránál nem régebbi – negatív koronavírus teszttel (PCR-RT). Ez a rendelkezés nem hatálytalanítja a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket.

Mexikó

Nem tiltják a beutazást, de nem ajánlott odautazni egyelőre! Mexikó szövetségi szinten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban nem rendelt el semmilyen utazási korlátozást, külföldiek állampolgárságuktól és kiinduló állomásuktól függetlenül beléphetnek az országba, de a járattörlések és az egyes tagállamok, illetve helyi önkormányzatok által alkalmazott ellenőrző pontok és egyéb korlátozások miatt kiszámíthatatlanná vált mind a be- és kiutazás, mind a belföldi utazás.

2020. június 1-től a szövetségi egészségügyi hatóságok az egyes tagállamokat járványügyi veszélyeztetettségük alapján egy négy színből (piros, narancssárga, sárga, zöld) álló szemaforba sorolják be, amit kéthetente aktualizálnak. A mexikói hatóságok egyre több külföldit fordítanak vissza a határról. Az intézkedéseket az általános idegenrendészeti jogszabályok alkalmazásával indokolják, pl. utazási cél nem megfelelő igazolása, pénzeszközök hiánya, stb. Fentiek miatt javasoljuk, hogy amennyiben elkerülhetetlenül szükséges az utazás, a mexikói vendéglátó küldjön egy írott és saját kezűleg aláírt meghívólevelet, amelyben szerepelnek a meghívott személyi adatai, valamint a meghívó fél adatai, a hely címe, ahol a meghívottat elszállásolja és a meghívó fél telefonszáma. A meghívólevelet a meghívottnak kell kinyomtatnia, és a mexikói idegenrendészeti hatóság felhívására bemutatni. Szintén ajánlott egyéb támogató dokumentumokat, pl. visszaútra szóló jegyfoglalás, szállásfoglalás, bankszámlakivonat, stb. kinyomtatni és magunkkal hozni.

 

Afrika
Egyiptom

2020. szeptember 1-től minden Egyiptomba érkező külföldi utas köteles 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatni a reptéren. Az ismert tengerparti üdülőhelyekre érkező turisták nem hagyhatják el az adott kormányzóságot (Vörös-tenger, Dél-Sínai, Matruh kormányzóságok). Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt.

Kenya

2020. aug. 8. óta a magyar állampolgárok jelenleg két hetes karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Kenyába. Függetlenül attól, hogy melyik országból érkeznek, a légi úton érkező utasoknak már az utazás megkezdése előtt (check-in) maximum 96 órás negatív Covid-19 teszttel kell rendelkezniük. A belépéshez az utasoknak előzetesen on-line vagy érkezéskor papír alapon ki kell tölteniük egy ún. Passenger Locator Card-ot.

Elérhető: https://ears.health.go.ke/airline_registration/

A reptéren kötelező testhőmérséklet-vizsgálatot végeznek minden utason. Akinek a testhője 37,5 °C feletti, azt újabb vizsgálatnak vetik alá a reptéri egyészségügyi hatóságok. Amennyiben az adott járaton valaki Covid-19 jeleit mutatja vagy betegsége beigazolódik, akkor minden utast, aki az illetőtől két sornyi távolságban ült és még nincs karanténban, hatósági karanténba helyezik tesztelés céljából. Amennyiben a teszt negatív lesz, az illető a hatósági karantént elhagyhatja. A fenti szabályok a Kenyából távozó utasokra is vonatkoznak. Amennyiben tehát valaki a Covid-19 megbetegedés jeleit mutatja, nem fogják felengedni a repülőre. A repülőjáratokon és repülőtereken is kötelező az arcmaszk viselése.

A magyar állampolgároknak kötelező a Kenyába beutazás esetén: a negatív PCR teszten és lent részletezett on-line regisztráción kívül, a magyar utasoknak a negatív PCR eredményüket regisztráció után fel kell tölteni a PanaBIOS rendszerbe, ahol a megfelelő lépések elvégzése utána a rendszer generálni fog egy ún. travel code-ot (TC), amelyet a belépésnél a hatóságok kérhetnek. A belépésnél ezért a határőrök elnézőek lehetnek (nem garantált!), de a lényeg a negatív PCR teszt bemutatása.

Kenyából távozó utasok esetén: amennyiben a tranzit – és/vagy célország megköveteli a negatív PCR tesztet a belépéshez, úgy a távozó utasok csak az ún. travel code-dal (TC) ellátott negatív eredmény birtokában léphetnek ki Kenyából. A kenyai hatóságok szerint minden hatóságilag elismert laboratórium része már a TT rendszernek, így a TC kód automatikusan megjelenik az elkészült teszten. Az utasok SMS-t is kapnak erről a PanaBIOS rendszertől, illetve SMS-t vagy e-mailt a laboratóriumtól és a PanaBIOS-tól is egy linkkel, ami segít a TT kód generálásában. Javasolt a postafiók Spam mappáját is ellenőrizni, hátha az e-mail oda érkezik.

Seychelle-szigetek

2021. március 25-ig:

Azon beutazók esetében, akik hiteles papírokkal tudják igazolni, hogy a Covid-19 elleni oltás mindkét adagját megkapták, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet is fel tudnak mutatni, - állampolgárságuktól és érkezési országuktól függetlenül - szabadon és karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak az országba. Akik csak részben beoltottak, azoknak Magyarországról jelenleg nem lehetséges a belépés. A légi úton érkező utasoknak már az utazás megkezdése előtt (check-in) maximum 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük. A belépéshez az utasoknak előzetesen on-line kell regisztrálniuk: https://seychelles.govtas.com/ 

A látogatóknak a kijelölt platformon keresztül, ezen a linken kell benyújtaniuk negatív PCR-vizsgálati eredményeiket, repülési és szállásadataikat az egészségügyi utazási engedélyhez még a repülőjáratuk indulása előtt: - https://seychelles.govtas.com/. Ezt csak az után lehet megtenni, hogy megkapják a negatív PCR-teszt eredményeit.

2021. március 25-től:

A Seychelle-szigetek március 25-től oltási státuszuktól függetlenül a világ minden tájáról várja a látogatókat. A beutazóknak az indulás előtt legfeljebb 72 órával elvégzett negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. A negatív teszten kívül a Seychelle-szigetekre történő belépéskor más korlátozás nem vár a turistákra, karanténkötelezettség nélkül, szabadon mozoghatnak az országban nyaralásuk alatt. A látogatóknak érvényes utazási egészségbiztosítással kell rendelkezniük, amely fedezi a COVID-19-hez kapcsolódó elszigetelés, karantén és orvosi, klinikai ellátás költségét is.

A látogatóknak a kijelölt platformon keresztül, ezen a linken kell benyújtaniuk negatív PCR-vizsgálati eredményeiket, repülési és szállásadataikat az egészségügyi utazási engedélyhezhttps://seychelles.govtas.com/. Ezt csak azután lehet megtenni, hogy megkapják a negatív PCR-teszt eredményeit.

A Seychelle-szigetekről való elutazáshoz nem szükséges PCR teszt.

A tengerjáró turista hajók kikötését Victoriában 2021. végéig megtiltották a járvány második hullámának elkerülése érdekében.

Tanzánia

Tanzánia és Zanzibár nem kérnek Covid-19 negatív igazolást. Ha a légitársaság vagy a származási ország induláskor előírja a kötelező tesztet vagy egyéb igazolás meglétét, akkor szükséges, azt be kell tartani. Minden utazónak, aki Zanzibárba megy, érvényes orvosi igazolással kell rendelkeznie. Minden belépési ponton szűrésen esnek át az utazók és azokat, akiknél tüneteket találnak, kijelölt helyen különítik el további teszt céljából. Ha Covid-19 tünetek nincsenek, az utazók bármilyen megszorítás nélkül el tudják foglalni a lefoglalt szállásukat. Minden utazónak követnie kell a Covid-19 megelőzése miatt hozott szigorú irányelveket, mely tartalmazza többek között a nyilvános helyeken a maszk kötelező viselését, és az egymás közötti távolságtartást. Ha az országból való távozás esetén a légitársaság előírja vagy a célország előírja a tesztet, akkor Zanzibáron elvégeztethetik saját költségen, hatóságilag kijelölt helyen. A teszt 72 órán belül készül el. Ha negatív, kiadják az igazolást, ha pozitív, a helyi protokoll lép életbe. Az ára 80 USD/db, melyet a helyszínen kell fizetni a megadott bankszámlára.

Tunézia

A külföldről érkező minden beutazni kívánó külföldi állampolgárra nézve kötelező: 2020. dec. 24-től azon beutazóknak, akik nem azokból az országokból érkeznek Tunéziába, ahol felütötte a fejét a COVID-19 új mutáns és virulens változata, Tunézia területére történő belépés előtt minden utasnak kötelező az utazás megkezdését megelőző, 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt bemutatása Ez alól a 12 éven aluli gyermekek mentesülnek. Érkezéskor írásos kötelezettséget kell vállalniuk, hogy 14 napos „önkéntes” karanténba vonulnak, amit saját költségen szállodában, vagy a lakóhelyen lehet letölteni. Lehetőség van arra, hogy a karantén időszak 7. napján, saját költségen PCR tesztet végezzenek, aminek negatív eredménye esetén szabadulnak a karantén kötelezettség alól. (Amennyiben a beutazónak tünetei jelentkeznek a karantén időszak alatt, abban az esetben a PCR tesztet az állam költségén végzik el).

 

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!